nieuws

Gasbedrijf Gamog wil in elk huis een warmte-krachtcentrale

bouwbreed Premium

Gasbedrijf Gamog in Zutphen onderhandelt met het Japanse bedrijf Honda Motor Co Ltd. over de aanschaf van 5000 warmte-krachtcentrales voor huishoudens. Gamog wil bovendien een optie op nog eens 10.000 microcentrales.

Het Japanse bedrijf is er als eerste in de wereld in geslaagd warmte-krachtkoppeling voor afzonderlijke huishoudens te ontwikkelen. Grootschalige wkk-centrales zijn in Nederland al volop in gebruik, evenals kleinere centrales voor groepen woningen en bedrijven.

Het Japanse apparaat kan een huishouden voorzien van warm water voor de radiatoren en vervangt daarmee de cv-ketel. Ook warm tapwater en elektriciteit kan via warmte-krachtkoppeling tot stand komen. De methode is energiezuinig, milieuvriendelijk en goedkoper dan de gangbare apparatuur.

Gamog wil de micro-wkk plaatsen in woningen op Vinexlocaties in zijn verzorgingsbied. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de kleine centrale ook zeer geschikt als vervanging van de oude cv-ketel. Zelfs kleine bedrijven zouden volgens de zegsman van Gamog een aanzienlijke energiebesparing kunnen bereiken met een micro-wkk.

Het Zutphense gasbedrijf verwacht over maximaal een jaar de eerste micro-wkk te kunnen plaatsen. Hoeveel geld met de aanschaf gemoeid is, wil de woordvoerder niet zeggen, omdat de onderhandelingen met de Japanse producent nog niet afgerond zijn.

De aanschaf van de warmte-krachtinstallaties past in de visie die Gamog het ‘gastarkie-concept’ heeft genoemd. Volgens dat concept voorzien woningen en andere gebouwen zoveel mogelijk zelf in hun energiebehoefte door aardgas in combinatie met duurzame energie.

Overschotten en tekorten kunnen worden uitgewisseld met andere gebouwen binnen de wijk of tussen wijken. Deze kleinschalige energievoorziening is milieuvriendelijker en bespaart meer energie dan bijvoorbeeld grootschalige warmtedistributie.

Reageer op dit artikel