nieuws

Extra onderzoek CBS naar behoefte huizen

bouwbreed

Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat extra onderzoek doen naar woningbehoeften. Gisteren is daarvoor een contract getekend. Op deze manier kunnen gemeenten de wensen van hun stad in de gaten houden. Het CBS houdt al ieder jaar het landelijke WoningBehoefte Onderzoek. Met dit aanvullende onderzoek kunnen gemeenten hun eigen beleid met statistische gegevens onderbouwen. De cijfers zijn ook weer onderling te vergelijken omdat alle onderzoeken gelijk van opzet zijn.

Het onderzoek richt zich op allerlei aspecten, varierend van de kenmerken van de huidige woning tot de wensen voor een toekomstig huis. Ook leefbaarheid, mobiliteit en positie op de arbeidsmarkt worden betrokken in het onderzoek. De eerste resultaten zijn begin volgend jaar beschikbaar. De landelijke gegevens zijn er eind dit jaar.

Friesland gaat een eigen woningonderzoek doen. De provincie inventariseert hoe de huidige woning bevalt, welke verbeteringen men wenst en hoe een volgend huis eruit moet zien. Corporaties en gemeenten doen mee aan een schriftelijke enquete en er worden 20.000 inwoners van de provincie afgebeld.

Reageer op dit artikel