nieuws

Energieopwekking komt dichter bij huis

bouwbreed

Door de grote verscheidenheid aan energieopwekkers komen deze steeds dichter bij huis. Het gaat om toepassing van windmolens, kleine warmtekrachtcentrales en gebruik van afvalwarmte. Aan de andere kant is er sprake van schaalvergroting van schakelstations. Dat zijn grote complexen, waar hoogspanningslijnen naar toe gaan. “Door deze centralisatie zijn beter metingen te verrichten en is het complex beter te beveiligen”, aldus ir. M.N.D. de Vries directeur van Kema op een symposium van de TU Delf over elektriciteit.

Verder zal de toepassing van de optische elektronica, geweldige nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken. Licht beperkt zich namelijk niet meer tot lichtbron alleen, maar is door de opkomst van glasvezels ook informatiedrager geworden. Immers glasvezels geleiden niet en daardoor kan er op hoogspanningsniveau mee worden gewerkt. Tevens is het mogelijk lichtsignalen naar computers te leiden. Daardoor is met apparatuur te communiseren.

Toestandsbewaking, besturing en beveiliging zullen bijdragen tot een nog grotere efficientie en betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening. “En daar is het toch allemaal om begonnen”, zei De Vries.

Reageer op dit artikel