nieuws

Elektromagnetische eigenschappen verraden verharding van beton

bouwbreed

moerkapelle – Het lijkt wel op een stekker en een stopcontact, maar het is een nieuw systeem om de verharding van beton te volgen: de Consensor. Het ronde ‘stopcontact’ (de elektrode) wordt aan de binnenzijde tegen de bekisting genageld. Na het ontkisten kunnen de drie poten van de ‘stekker’ in deze elektrode gestoken worden. Zo wordt hij verbonden met de meetapparatuur.

De Consensor meet de verandering van de elektromagnetische eigenschappen van het beton tijdens de verharding. Bovendien houdt hij de ontwikkeling van de temperatuur bij. Het verloop kan elk moment worden gemeten en vergeleken met een ijkgrafiek. Dat levert een precieze waarde op van de druksterkte. Als het beton hard is, worden de elektroden verwijderd. Zij kunnen opnieuw gebruikt worden.

Het systeem is wereldwijd gepatenteerd en uitgebreid beproefd door de Technische Universiteit Delft en IMAG-DLO uit Wageningen. Verboom Betontechniek BV uit Moerkapelle brengt het in Nederland op de markt.

Reageer op dit artikel