nieuws

Duurzaam beheerde bedrijventerreinen gaan langer mee

bouwbreed Premium

den haag – Traditioneel beheerde bedrijventerreinen vergen na zo’n twintig jaar een ingrijpende revitalisering. De overheid verstrekt daarvoor subsidie.

Dit investeringsmoment kan de aanzet geven tot een duurzamer beheer en regelmatiger onderhoud. Eerder al leverden duurzaam beheerde bedrijventerreinen een uitermate goed en gevarieerd resultaat op. Ondernemingen besparen op directe kosten, zoals bijvoorbeeld gezamenlijke beveiliging, onderhoud en gemeenschappelijke faciliteiten.

In de praktijk komt het al voor dat bedrijven onderling koelwater en warmte leveren. De wil is er, weet ing. P. Jonkers van de Helmondse vestiging van de Milieudienst Regio Eindhoven. Maar wet en regel staan soms in de weg.

Jonkers vergelijkt het duurzame beheer met kwaliteit-arbeid-milieuzorgsystemen, dat wegen opent voor de certificering van bedrijventerreinen.

Ondernemers en overheid kunnen daarover een convenant sluiten. Op grond van de inhoud kan de gemeente besluiten om voor deze terreinen eventueel andere normen te hanteren en vergunningen op hoofdlijnen af te geven.

Bedrijven krijgen dan bijvoorbeeld ook de kans milieurechten van elkaar over te nemen zodat bijvoorbeeld het totaal van toegestane emissies binnen de norm valt.

De Milieudienst adviseert het MKB hoe het met milieumaatregelen winst kan boeken. Het voordeel hangt samen met de mate waarin gebruikers van een bedrijventerrein samenwerken.

Bedrijfsvereniging

In Zuidoost-Brabant krijgt het duurzame beheer op zo’n vijf terreinen een praktisch beslag. Op het recent opgeleverde bedrijventerrein van Oirschot werken de gebruikers met de gemeente aan een overeenkomst dat onder meer in de oprichting van een bedrijfsvereniging voorziet. De Milieudienst gebruikt komende revitaliseringen om bedrijven op de voordelen van gebundelde belangen te wijzen.

Die kunnen ook omwonenden voordeel opleveren. Jonkers noemt als voorbeeld een 35 hectare groot bedrijventerrein in Helmond. De daken van de bedrijfsruimten bieden plaats aan zonnepanelen. Als de ondernemingen de energie niet zelf gebruiken, kunnen ze haar via dienstverlenings- of leaseovereenkomsten aan de omwonenden verkopen. In het verlengde daarvan onderzoekt de Milieudienst de plaatsing van collectoren op een geluidswal langs de spoorlijn tussen Eindhoven en Helmond.

De Milieudienst Regio Eindhoven onderzoekt met de Ontwerpacademie, de TU Eindhoven en enkele grote bedrijven de zogeheten levensloopwoning.

Hergebruik

Het bouwkundige aspect van het experiment gaat vooral in op terugneembaarheid en hergebruik van de materialen. De nadruk ligt op modulaire producten die bijvoorbeeld een woning in hoge mate aanpasbaar maken.

De producten moeten later zonder problemen van toepassing zijn in andere bouwprojecten. Kopers van een zogeheten Future Home kopen geen traditionele woonruimte maar een woonfunctie.

Reageer op dit artikel