nieuws

Duitse bouwindustrie pleit voor lagere belastingen

bouwbreed

De Duitse bouwindustrie roept in een brief de leden van de Bondsdag op, zo snel mogelijk alle blokkades tegen een ingrijpende belastinghervorming op te heffen. Volgens voorzitter Ignaz Walter van het Hauptverband der deutschen Bauindustrie moeten de parlementariers zich geen zand in de ogen laten strooien, want dit jaar is andermaal een verlies van honderdduizend arbeidsplaatsen in de bouw te verwachten.

De Duitse bouwindustrie vindt dat, om het investeren weer aantrekkelijk te maken, de inkomsten- en vennootschapsbelasting teruggeschroefd moeten worden tot onder de 40 procent. Ook moet een einde komen aan, volgens Walter, lachwekkende heffingen zoals de wegenbelasting op zelfrijdende bouwmachines.

Volgens Walter ergert de bouwindustrie zich “aan de dit verkiezingsjaar hoog oplaaiende dagdromerij en populisme onder de politici”. De bouwondernemer verwacht dat in 1998 de investeringen in het westen van Duitsland met nog eens 1,5 procent zullen afnemen. Voor de nieuwe deelstaten voorziet Walter een daling van 4,5 procent.

De voorspelling van voorzitter Dieter Hundt van de Duitse werkgeversorganisatie BDA, dat 1998 een half miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zal brengen, doet Ignaz af als “uit de lucht gegrepen sociaal-romantiek”.

Reageer op dit artikel