nieuws

Drie winnaars in zonne-competitie Werelnatuurfonds

bouwbreed Premium

Leeuwarden, Amersfoort en Heerhugowaard hebben zulke goede plannen voor de inpassing van fotovoltaische zonne-energie in de gebouwde omgeving, dat ze gisteren zijn uitgeroepen tot winnaar van de PV-competitie. Deze competitie is een initiatief van het Wereldnatuurfonds en de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem).

Uit de elf genomineerden koos de jury onder leiding van WNF-voorzitter Ed Nijpels, Heerhugowaard voor een ereprijs. In het ambitieuze plan ‘Stad van de Zon’, onderdeel van de HAL Vinex-locatie, komt 36.000 vierkante meter zonnepaneel op 1800 woningen. Uiteindelijke doel is er een geheel emissie-neutrale wijk van te maken. Als dit project slaagt, wordt het de doorbraak voor zonne-energie, aldus het juryrapport.

Amersfoort was winnaar in de categorie ‘Gemeenten met een definitief ontwerp’. Ruim 500 woningen in deze gemeente zullen worden uitgerust met 11.800 vierkante meter zonnepaneel, volgens de jury ‘een goede mix van standaard en innovatieve toepassingen met een jarenlange unieke uitstraling’.

Leeuwarden is de gemeente met het meest veelbelovende idee. Meer dan vijftig gebouwen zullen daar stapsgewijs van zonnepanelen voorzien. In totaal gaat

Reageer op dit artikel