nieuws

Des Bouvrie bedenkt huis om zijn Gelderland-bank

bouwbreed Premium

Interieurspecialist Jan des Bouvrie heeft zich voor het eerst gestort op het ontwerpen van de buitenkant van huizen. “Op de Gelderland-bank gaat iedereen zitten en in deze huizen kan iedereen heerlijk wonen.” De maat van de huizen is negen bij negen meter en de eerste paal van 38 huizen gaat augustus volgend jaar in Almere de grond in. Het zinken dak is de blikvanger van deze huizen die van “binnenuit” zijn ontworpen.

“Ik ben van binnenuit gaan denken en daaruit is vanzelf de vorm voor de buitenkant gekomen”, verklaart Jan des Bouvrie bij de officiele presentatie op de BouwRai. De keuken staat centraal. Verder beneden nauwelijks muren en geen gangen. Het resultaat is een grote ruimte. Boven vrij traditioneel twee of drie slaapkamers en een grote zolderruimte. De truc is echter dat het huis ook helemaal casco kan worden opgeleverd en dat bewoners het helemaal zelf mogen indelen. Des Bouvrie hoopt dat dat gebeurt bij een aantal maar dat er ook een paar huizen zijn die hij helemaal mag inrichten, inclusief tuin en interieur.

De interieurman heeft alleen het ontwerp gedaan. De berekeningen heeft hij aan zijn medewerkers overgelaten. Energieprestatienormen en dubo-pakketten spreken hem niet aan. “Milieumaatregelen gaan alleen maar ten koste van woongenot. Ik heb een lekkere woning ontworpen en daarna gaan we kijken of al die regeltjes zijn toe te passen.”

Geen garages

De huizen zijn allemaal twee-onder-een-kap of vrijstaand en gaan tussen de f. 350.000 en f. 400.000 kosten. De eerste 38 huizen komen in de Literatuurwijk in Almere. Die worden eerst gebouwd. Pas daarna bekijkt ontwikkelaar Era of het concept ook in andere wijken te realiseren is. Wat Des Bouvrie betreft in ieder geval wel “In 1969 heb ik de eerste Gelderland-bank ontworpen en voor f. 999 op een beurs geintroduceerd.

Ook al kostte die eigenlijk f. 1100. Toch was die psychologische prijs een groot deel van het succes van de bank. Ik hoop dat nu hetzelfde gebeurt met deze huizen. Dit is een concept dat nu als proef van de grond komt. En waarschijnlijk gaat het zo goed dat er overal in Nederland dit soort projecten kunnen komen. Het is een ideaal huis om lekker te wonen en recreeren. In de meeste huizen gaan nieuwe bewoners direct weer verbouwen. Dat is hier uitdrukkelijk niet de bedoeling. De inrichting is ideaal. Vindt iemand dat niet dan kan die zelf gaan indelen want het ontwerp is zo flexibel dat je alle kanten op kan.”

Het ontwerp ziet er op tekening vrij traditioneel uit. Toch is de uitstraling straks anders dan anders. Het zinken dak is het meest in het oog springende. Een balkon van wit geimpregneerd hout en het leem-kleurige stucwerk zijn toch ook opvallende details. Het hout op de vloer in de woning loopt door op het terras buiten.

Het huis heeft geen extreem grote tuin; de kavels zijn totaal 240 m2. “Dat is ook helemaal niet nodig. Als het ontwerp van huis, tuin, afscheiding en berging in overeenstemming met elkaar zijn ontworpen, heb je helemaal niet zoveel ruimte nodig.” Een garage vindt hij onzin. “Daar staan in de praktijk bijna altijd dozen in.”

Reageer op dit artikel