nieuws

Cobouw-enquete: Bouw verdeeld over succes ‘Paars’ Jorritsma en Kok krijgen hoge cijfers

bouwbreed Premium

Premier Wim Kok en minister Annemarie Jorritsma zijn populair bij bouwers. Beiden krijgen een 7,4 op het rapport. Margreeth de Boer komt met een 5,1 niet meer in aanmerking voor een post in het volgende kabinet. Dit blijkt uit de Cobouw-verkiezingsenquete.

Uit het onderzoek onder 211 aannemers en installateurs, uitgevoerd door Indumar/Ogilvie, blijken de meeste bewindslieden die met de bouw te maken hebben, een dikke voldoende te krijgen. Slechts drie leden van het kabinet krijgen een onvoldoende. Behalve De Boer (VROM), zijn dat staatssecretaris De Grave (arbeidsomstandigheden) met een 5,4 en staatssecretaris Anneke van Dok (exportbeleid) met een 5. Staatssecretaris Tommel is met een 5,7 met de hakken over de sloot. Hoogscorende ministers zijn Hans Wijers (7,2) en Gerrit Zalm (7,1).

In zijn algemeenheid oordeelt de bouw positief over ‘Paars’. Tweederde vindt dat ‘Paars I’I de komende jaren mag blijven. Slechts 9 procent vindt dat het kabinet het slecht heeft gedaan. Opvallend is dat vooral het midden- en kleinbedrijf geen al te hoge pet op heeft van ‘Paars’. Maar nog altijd 56 procent is tevreden tot dik tevreden.

Dat is opmerkelijk, omdat de onvoldoendes over tafel rollen als wordt doorgevraagd naar specifiek beleid. Blijkbaar zien sommige bewindslieden er beter uit dan hun beleid en andersom. Zo scoort het arbeidsomstandighedenbeleid met een 6,5 het hoogst. Terwijl De Grave lager dan voldoende scoort. Het werkgeversbeleid wordt gewaardeerd met een 5,5, maar Kok, Jorritsma en Wijers hebben zelf een ruime 7.

Grappig is dat de bouwers het volledige kabinet positief beoordelen. Maar aan de meeste individuele bewindslieden kennen zij nauwelijks invloed toe. Zo vindt 57 procent van de ondervraagden, dat de coordinerend bewindspersoon voor de bouw, Tommel, geen invloed heeft op de bouw. De grootste invloed (70 procent) wordt toegedicht aan de minister van Verkeer en Waterstaat. In de gww-sector denkt nog 14 procent dat Jorritsma geen invloed heeft. De minister van VROM heeft volgens 53 procent wel invloed op de bouw.

Buiten het Nederlandse kabinet dat zijn invloed uitoefent op de bouw, is gevraagd naar de ervaringen met Europese regels. Vooral de aannemers en installateurs (17%) met meer dan 100 werknemers blijken daarvan hinder te ondervinden. Vijf procent vindt zelfs dat de regels moeten verdwijnen.

Verder klagen de bouwers over het gebrek aan uniformiteit en controle op naleving van de regels. Toch ondervindt het overgrote deel van bouwend Nederland geen last van de regels.

Meer over de relatie bouw en politiek in de bijlage ‘Verkiezingen 98’

Reageer op dit artikel