nieuws

Checklist voor handpallettrucks

bouwbreed

BGZ Wegvervoer heeft een checklist uitgegeven die de aandacht voor en het werken met handpallettrucks (hpt’s) moet verbeteren. Deze ‘Checklist Werken met Handpallettrucks’ biedt de gebruiker en de werkgever de mogelijkheid om aan de hand van een stroomschema te beoordelen of het gebruik van de hpt verantwoord is of dat beter naar (elektrisch aangedreven) alternatieven kan worden gekeken. Daarbij zijn onder meer gewicht en het aantal te verplaatsen pallets, de loopafstand en het wel of niet werken op een vlakke ondergrond bepalend. Daarnaast wordt een groot aantal verbetermaatregelen voor de hpt en de werkomstandigheden gegeven.

De handpallettruck is het meest gebruikte interne transportmiddel voor het verplaatsen van goederen. Jaarlijks werden er rond de 12.500 exemplaren verkocht. Vooral het in beweging brengen van een beladen hpt kost kracht: met 500 kg lading ongeveer 44 kilo aan krachtsinspanning. Als de gebruiker dat snel of met een ruk wil doen, kost dat 99 kilo kracht. Onjuist gebruik kan leiden tot klachten aan rug en ledematen.

De checklist van BGZ Wegvervoer is gratis te bestellen.

BGZ Wegvervoer, Gouda, tel: (0182) 580266.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels