nieuws

Casco portiekwoningen buffer voor zonnewarmte

bouwbreed

Een goed idee om rekening mee te houden bij de renovatie van naoorlogse portiekflats: het betonnen casco benutten voor de opslag van zonnewarmte. Bedacht door de Zweedse architect Christer Nordstrom, en door de Rotterdamse architect Henk van Schagen als serieuze optie naar voren gebracht bij de herstructurering van de na-oorlogse wijk Die Delfgaauwse Weije.

Veertig tot vijftig procent vermindering van de warmtevraag in de winter. Die prestatie is aangetoond in drie, vier projecten die Nordstrom heeft uitgevoerd. ’s Zomers wordt de overtollige warmte gebruikt voor de warmwatervoorziening. Behalve in Zweden is de methode nog nergens toegepast.

Het werkt doodeenvoudig. Enige voorwaarde is een redelijke orientatie op het zuiden.

Wat de Zweedse architect heeft gedaan, is een spouw aanbrengen tussen massieve betonnen elementen van de bestaande muren en de nieuw te metselen buitenzijde van de gevel. Tussen de stenen en de spouw zit isolatie.

Spouw

De truc zit in het compartimenteren van de spouw. Die is verdeeld in verticale stroken die tot aan het dak reiken en aan de onderzijde met elkaar in verbinding staan.

De zonnewarmte wordt verzameld in zonne-luchtcollectoren op het (schuine) dak. Dat zijn zwarte golfplaten, waarop een frame met glas is gemonteerd. De golfplaten liggen gewoon op de houten beschotting met nog een isolatielaag ertussen.

Zodra het dak warm wordt, gaan per portiek een a twee ventilatoren draaien. Die zuigen de warme lucht uit de zonnecollectoren en blazen de warmte de spouw in. Zo ontstaat een constante stroom warme lucht langs de betonnen schijven. Daardoor worden de wanden van de woning geleidelijk door en door warm.

Plezierig

“De bewoners ervaren de warmte als heel plezierig”, doet Henk van Schagen verslag van de Zweedse ervaringen. Het is stralingswarmte. Daardoor zijn de bewoners geneigd de zogenoemde gevoelstemperatuur een graad hoger te waarderen.

Behalve een aanzienlijke reductie van de warmtevraag heeft het systeem nog meer voordelen. Het heeft een dempend effect op temperatuurwisselingen en het kan goed worden gecombineerd met verwarmingssystemen die een beperkte capaciteit hebben.

In het ventilatiesysteem zitten kleppen die in twee standen – zomer en winter – kunnen worden geplaatst. ’s Zomers zorgt een warmtewisselaar voor voorverwarming van water.

“Als je toch gaat investeren, is het nuttig te bedenken dat met relatief weinig extra kosten een aanzienlijke besparing op de latere energienota’s kan worden gerealiseerd”, heeft Van Schagen zijn Delftse opdrachtgever AWV Volkshuisvesting in overweging gegeven.

Toepassing van de Zweedse vinding in de Delftse wijk is om nog een reden interessant. De woningen staan pal langs de snelweg tussen Den Haag en Rotterdam. Door de spouw en extra isolatie aan de meest geluidsbelaste (noordelijke) zijde van de woningen uit te voeren, ontstaat een dubbel voordeel: minder verkeersherrie en verwarming van het koudste deel van de huizen.

Reageer op dit artikel