nieuws

Brandweer Hengelo wil oude watertoren kopen

bouwbreed

De brandweer van Hengelo moet een half miljoen bijdragen in de restauratiekosten van een watertoren. Het gebouw staat op een terrein waar een nieuwe brandweerkazerne komt.

De rest van het benodigde bedrag komt uit het gemeentelijk Fonds Stadsvernieuwing. De restauratie kost in totaal f. 1 miljoen.

Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is of de helft van de restauratiekosten kan worden betrokken uit het budget voor de bouw van de brandweerkazerne. De leiding van het korps is hiertoe bereid. Het geld zou dan vooral ten goede komen aan een interne verbouwing van de toren. Voorwaarde is dat de aankoop van het terrein en de nieuwbouw van de kazerne dan niet in het geding komen. Over de kosten van de nieuwbouw en van de aankoop van het terrein is vooralsnog niets definitiefs bekend.

De watertoren werd in 1917 gebouwd door Stork. Het gebouw wordt in Hengelo gezien als gezichtsbepalend omdat het vanaf verschillende invalswegen naar de stad duidelijk te zien is. Bovendien herinnert de toren aan de tijd dat Stork een belangrijke rol speelde in de economie van de Twentse stad.

De brandweer wil de watertoren gebruiken als opslagruimte voor onder meer kleding en brandslangen. Indien de restauratie van de toren niet doorgaat, is dit geen ramp voor de brandweer want dan wordt een nieuwe en relatief goedkope opslagruimte gebouwd.

De brandweer hoopt in elk geval voor 2000 de nieuwbouw te betrekken. De gemeente laat onderzoeken of het oude onderkomen van de brandweer, waarin ook de politie is gevestigd, moet worden gesloopt of worden verbouwd. De politie krijgt in elk geval ook een nieuw onderkomen.

Reageer op dit artikel