nieuws

Brabantse gedeputeerde: ‘A59 moet er snel zijn’

bouwbreed Premium

“De aanleg van de A59 moet zo snel mogelijk gebeuren, anders zullen nog meer onnodige ongevallen het resultaat zijn van de traagheid van het kabinet.” Gedeputeerde Van Harten van Verkeer van de provincie Noord-Brabant staat op zijn strepen als het gaat om de aanleg van de A59 tussen Den Bosch en Geffen.

Minister Jorritsma heeft besloten om met de aanleg van de nieuwe rijksweg te wachten tot na 2002. “Dat is veel te lang”, benadrukt Van Harten. Hij baseert zijn stelling op gegevens die al een tijd bekend zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er in 2010 zeer waarschijnlijk meer dan 80.000 motorvoertuigen per etmaal gebruik zullen maken van de weg die nu tussen Den Bosch en Geffen ligt.

Het verkeer dat vanuit Brabant richting Nijmegen reist, volgt deze weg vaak: tussen 1986 en 1996 is het gebruik met 25.000 voertuigen gestegen tot 65.000 per etmaal. “Die weg die er nu ligt wordt om de haverklap onderbroken door stoplichten. Dat zijn knelpunten geworden, die een vloeiende doorstroming natuurlijk geenszins bevorderen.”

Door de slechte doorstroming is er de afgelopen jaren veel sluipverkeer ontstaan in dorpen als Nuland, Geffen en andere kleinere kernen.

De leefbaarheid en veiligheid in deze kernen is volgens de gedeputeerde door het sluipverkeer ernstig in het geding geraakt. De cijfers bevestigen deze bezorgdheid: in de periode 1994-1996 zijn er door de sluiproutes zeker 400 ongevallen ontstaan, waarvan negen met dodelijke afloop.

Versnelde aanleg

Van Harten pleit daarom voor een versnelde aanleg van een fatsoenlijke snelweg zonder knelpunten, om de verkeersveiligheid te verbeteren. “Als het kabinet voor extra geld gezorgd had, zouden we morgen kunnen beginnen met graven, want alle plannen zijn allang gereed.” Van Harten verwacht tijdens de formatie van een nieuw kabinet invloed te kunnen uitoefenen op eventuele nieuwe bewindslieden om de aanleg van de A59 te bespoedigen.

Reageer op dit artikel