nieuws

BouwRai lijdt niet onder Cannes en Berlijn Organisatie ziet bezoekersaantallen verdubbelen

bouwbreed

De BouwRai 98 lijdt vooralsnog niet onder de concurrentie van de internationale vastgoedbeurs in Cannes en de jaarlijkse stedenreis die door het ministerie van VROM in samenwerking met de Neprom op touw is gezet. De eerste beursdag trok ruim het dubbele aantal bezoekers in vergelijking met twee jaar geleden. En ook de tweede dag toont druk.

“Eigenlijk is deze beurs natuurlijk verkeerd gepland”, zegt Ko Blok, directeur Era Bouw bv. Hoewel normaal een vaste stedenreisganger, prefereert Blok zijn aanwezigheid in de Rai boven het uitje naar Berlijn. Grijnzend: “Ik heb nu weinig concurrentie.” Om daar snel aan toe te voegen: “Nee, serieus, dit is natuurlijk een goede beurs waar je iedereen kan ontmoeten. Maar of dat nu door de Mipim in Cannes minder zal zijn. Gisteren was het in ieder geval druk.”

Dat blijkt ook uit de officiele bezoekersaantallen. De eerste beursdag trok 4005 bezoekers tegenover 1949 twee jaar geleden. Woensdag ging de teller ruim over de 5000 heen.

Vandaag opent echter in het Zuid Franse Cannes de Mipim haar deuren. Hier houdt vervolgens iedereen die maar iets te maken heeft met de vastgoedsector zich vier dagen op. Volgens het projectmanagement van de BouwRai was het bekend dat beide beurzen zo’n beetje samenvallen. En ook de stedenreis die jaarlijks voorafgaand aan de Bouw door het ministerie van VROM in samenwerking met de Neprom wordt georganiseerd, stond bij het management in de boeken. “Er was alleen weinig meer aan te doen”, laat beursmanager Roy Agterbos via zijn woordvoerster weten. “Drie jaar geleden stond in verband met de druk bezette agenda van de Rai deze data al vast. De beurs is ruim een derde groter dan vorige keer. Dat zegt toch ook wel iets. Exposanten zijn er niet door weggebleven.”

Schouderophalend

Op de beursvloer zelf wordt dan ook over het algemeen schouderophalend gereageerd op de vraag of ze last zullen ondervinden van de twee andere evenementen. “Ach misschien wel. Ik wist het niet… ken die Mipim eigenlijk helemaal niet”, zegt J. Wouters van de dienst stadsontwikkeling grondzaken van de gemeente Maastricht. Zijn gemeente heeft de BouwRai uitgekozen om naamsbekendheid voor de projecten te genereren. “Ik vond het gisteren eigenlijk wat stilletjes, maar de mensen die kwamen waren wel degelijk geinteresseerd.”

Die gerichte interesse is ook ir. A.G. Oskam, directeur van het DuBo-centrum opgevallen. “Als men de stand op komt, dan hebben ze in de meeste gevallen een gerichte vraag over duurzaam bouwen. En dat is anders dan dat men alleen maar een foldertje komt vragen”, aldus Oskam.

“Lekker druk en goede contacten opgedaan.” Dat zegt R. Krom van Mastum Dakbedekkingen over de eerste beursdag. “Pas na vier uur begon het terug te lopen. Maar kijk: ook nu zie je volle gangpaden.” Zijn stand wordt volgens Krom door de juiste doelgroep bezocht: “Architecten en woningcorporaties, groepen waar wij het toch van moeten hebben.”

Ook Dick van der Woude van Warmteplan zegt over aanloop niets te klagen te hebben. “We hebben eigenlijk non-stop wel wat aanloop. Het enige nadeel aan de BouwRai vind ik het seminar-programma. Dat zuigt heel veel bezoekers weg. En als ze van het symposium terug komen, lopen ze als verzadigde kippen rond.”

Reageer op dit artikel