nieuws

Bouwakkoord

bouwbreed Premium

Ze waren er allemaal, in dat Haagse Congresgebouw begin maart, toen een hoofdstuk over bouwen uit het nieuwe regeerakkoord werd samengesteld. Weliswaar mag iedereen eerst begin mei nog zijn stem uitbrengen, maar de bouwparagraaf is dan al klaar. Op initiatief van de verenigde aannemers (AVBB) vond in dat Congresgebouw het Nationaal Bouwcongres plaats.

Kamerleden, lijsttrekkers en anderen stelden het Bouwakkoord samen. Een drukbezocht congres. En dat had te maken met de rechtstreekse tv-uitzending.

De bezoekers aan het congres kwamen bij voorkeur met eigen vervoer. Het waren geen carpoolers, daar in de residentie. Dat zorgde meteen voor het eerste probleem: een opstopping en file op weg naar de parkeergarage.

Bij binnenkomst in de residentie bleek een nieuwe vlag het kantoor van de aannemers te sieren. Het voordeel van een opstopping is dat zij je tijd geeft om de omgeving in je op te nemen. Zoals de miniatuurstad Madurodam. Zou daar de file ook in beeld komen?

Wat verderop een beeldengroep en een deel van de tekst ‘de geest overwint’. En nog weer enkele meters verder zie ik de grote spaden in de grond staan. Zouden zij iets te maken hebben met dat bouwcongres of niet?

En dan het congres zelf. In snel tempo worden de onderwerpen besproken. Korte statements, geen discussie met dans en zang. Hoewel er sprake was van een nationaal bouwcongres, was het dat ook weer niet. Een niet onbelangrijk deel van de bouw, de bouwvakkers, waren niet uitgenodigd in het organisatiecomite.

Het congres verliep vlekkeloos en in enkele uren werden via kartonnen dozen, de contouren van het Bouwakkoord uit een toekomstig regeerakkoord zichtbaar. Minister Annemarie Jorritsma van Verkeer pleitte voor zuinigheid. Zij bleek ook nog niet toe te zijn aan private exploitatie van megaprojecten. Later kwam zij terug met misschien voor zo’n 20% deelname in de beoogde exploitatie van dergelijke projecten.

De gespreksrondes volgden elkaar op. Na elke ronde mocht een vice-voorzitter van de aannemers reageren. Dat leverde meestal bekende reacties op. Zoals die ene, die over de rol van de aannemer opmerkte dat de klant koning is.

En terwijl Jorritsma sprak over zuinigheid, had PvdA’er Jacques Wallage het over ‘sobere’ investeringen. Hoe dat nou precies zat werd niet duidelijk. Misschien had hij het over bezuinigingen of uitgestelde investeringen. Voor de man met de kleine portemonnee had Wallage nog een verrassing: een koopsubsidie naast de reeds bestaande huursubsidie.

Paul Rosenmuller van GroenLinks zag wel wat in het selecteren van bedrijven op het gevoerde personeelsbeleid bij aanbestedingen.

Over een punt waren alle vijf partijen het eens: de instroom in de bouw moet verbeteren. Als het niet lukt met mannen, dan maar met vrouwen en allochtonen.

Alle kleuren op het palet van dit nationaal bouwcongres werden gebruikt. En nu nog maar even afwachten welke combinatie na 6 mei eruit rolt.

Reageer op dit artikel