nieuws

Bodemsanering kan f. 50 mld goedkoper

bouwbreed Premium

Het schoonmaken van de Nederlandse bodem hoeft geen f. 100 miljard te kosten. Wellicht kan met de helft worden volstaan, zegt stichting Nobis. Als de omstandigheden gunstig zijn, blijken bacterien in staat veel gif zelf af te breken.

Minister De Boer (Milieu) gaat ervan uit dat voor de sanering van vervuilde grond zo’n f. 100 miljard nodig is. Nobis bestrijdt dat ten stelligste. De mens hoeft veel minder in te grijpen. Bacterien in de bodem doen zelf al veel werk. Nobis coordineert projecten en experimenten met bacteriologische bodemsanering. Het is drie jaar geleden opgericht.

Een voorbeeld is de Coupepolder in Alphen a/d Rijn. Daar bevindt zich veel illegaal gestort gif. In het grondwater is dat echter niet terug te vinden. De verklaring is volgens Nobis dat de combinatie van de stoffen op een of andere manier het gif afbreekt. In het blad Binnenlands Bestuur zegt programmadirecteur H. Vermeulen dat het beter is ervuiling te laten gaan en in de gaten te houden. Dat is veel goedkoper dan saneren.

Volgens B. Schippers van TNO-Reiningingstechnieken helpt de ene vervuiling de andere soms om zeep. In een op de zes gevallen kunnen bacterien het werk doen.

In een reactie laat De Boer weten dat de reservering van f. 100 miljard niet meer is dan een uitgangspunt. Zij denkt dat dit bedrag 35 tot 50 procent lager kan uitvallen, onder meer door de reinigende werking van bacterien.

Reageer op dit artikel