nieuws

Betrouwbare ogen openen deuren

bouwbreed

groenlo – Geen sleutelbossen, magneetpasjes, pincodes of passwords meer. Als het aan het Groenlose bedrijf Nedap ligt, zwaaien in de toekomst alle deuren open na een vlugge scan van de vingerafdruk, het gezicht of de handvorm. Het nieuwste product van de fabrikant van toegangscontrolesystemen maakt gebruik van irisherkenning.

“Handtekeningen, pasfoto’s, pincodes. Het aantal manieren waarop iemand zich kan legitimeren is groot. Maar het zijn altijd hulpmiddelen, die gevoelig zijn voor fraude en vervalsing. Terwijl ieder mens uniek is. De moderne techniek maakt het mogelijk om van die unieke fysieke kenmerken gebruik te maken en in een oogwenk vast te stellen of degene die een gebouw binnen wil, ook degene is die naar binnen mag.”

Aan het woord is Hans Haleber. Bij het Groenlose bedrijf Nedap is hij verantwoordelijk voor strategie. De jongste vrucht van zijn visionaire denkwerk is de irisscanner. Die meet in een oogwenk het unieke lijn- en kleurenpatroon van iemands iris op 160 punten door en controleert of die overeenkomt met een van de irissen die is opgeslagen in de database.

Het systeem is volgens Haleber onschadelijk. De infraroodstraling waarmee de iris wordt afgetast kan volstrekt geen kwaad. Contactlenzen, brillen en zelfs zonnebrillen kunnen gewoon op hun plaats blijven. Wanneer de persoon naar een bepaald paneel kijkt, zoekt de scanner zelf de iris. Daarmee is het systeem een stuk vriendelijker dan systemen die eerder in Amerika op de markt werden gebracht. Daarbij moeten mensen in kleine venstertjes kijken, wat velen een naar idee vinden.

Gezichtsherkenning

De irisscanner is het voorlopige hoogtepunt in een hele range van biometrische identificatiesystemen van fabrikant Nedap. In de showroom in Groenlo staat de complete lijn opgesteld. Het ene systeem maakt gebruik van de vingerafdruk, het andere meet de handvorm, weer een ander is gebaseerd op gezichtsherkenning. In het laatste geval maakt het systeem een opname met een camera om de gelaatsvormen in kaart te brengen. Of je een een nacht bent gaan stappen of juist terug bent van wintersport, maakt volgens Haleber niets uit.

Het systeem is inmiddels verkocht aan een Internet-provider, die er de toelating tot de gevoelige systemen mee reguleert. Alle medewerkers betreden het bedrijf met een chipcard, maar wie bij de netwerkcomputers wil zijn, moet apart nog eens langs de gezichtsherkenner. En die laat alleen een handvol geautoriseerde personen door. Voor dergelijke verificatie, om te controleren of persoon en pasje bij elkaar horen, is de gezichtsherkenning volgens Haleber heel geschikt. Dan kan de software gericht zoeken en kijken of het gezicht correspondeert met het gezicht dat bij de betreffende pasje hoort.

Voor gebruik zonder pasje, om iemand te identificeren, is het systeem wat minder geschikt. Dan moet een grote database worden doorzocht, wat meer tijd kost. Maar dat geldt in zijn algemeenheid voor biometrische systemen. Ook voor de irisherkenners en ook voor de vingerafdruksystemen, waarvan Nedap er inmiddels een tiental heeft verkocht aan verschillende banken en verzekeraars in Europa. Aan dezelfde doelgroep sleet het bedrijf uit de achterhoek een aantal handvormherkenningssystemen.

Intelligente gebouwen

Behalve rechtstreeks voor de installatiebranche die de systemen zal gaan plaatsen en onderhouden, verwacht Haleber dat de ontwikkelingen voor meer doelgroepen in de bouw gevolgen zullen hebben. Naarmate gebouwen intelligenter worden, kunnen ze ook vriendelijker worden. Grote hekken, zware toegangsdeuren en tourniquets, kunnen verdwijnen en vervangen worden door vriendelijke entrees die dag en nacht elektronisch worden bewaakt. Architecten kunnen de biometrische toegangsystemen volgens Haleber bovendien krijgen zoals ze die hebben willen. Verwerkt in een marmeren zuil desnoods.

Ook voor het verkeer naar buiten toe heeft Haleber oplossingen. Want bij een gebouw gaan niet alleen mensen al dan niet gewenst naar binnen; er gaan doorgaans ook heel wat spullen ongewenst naar buiten.

De nieuwste generatie anti-diefstalsystemen die Nedap voor winkels produceert, werkt met chips die op een bepaalde radio frequentie zenden en een alarm genereren zodra ze een entreepoortje passeren. Die chips kosten nu ongeveer een rijksdaalder per stuk en kunnen dus ook op inventaris van bedrijven worden aangebracht. Bovendien kan er ook andere informatie aan worden toegevoegd: wanneer het product een laatste onderhoudsbeurt heeft ondergaan, en wat er daarbij is gebeurd. De bewakingsfunctie werkt bovendien altijd. Dag en nacht; ook als de portier allang naar huis is vertrokken.

Haleber: “Security komt op die manier een beetje uit de politiesfeer, weg van de mannen met de uniformen en de donkere petten. Gebouwen worden daardoor een stuk vriendelijker en prettiger plaatsen om te verblijven en werken.”

Reageer op dit artikel