nieuws

Betonkubusmal staat niet bol

bouwbreed

breda – Een gewone mal van polystyreen voor het storten van een proefkubus van beton heeft de neiging om bol te gaan staan. Bij het beproeven op de drukbank wordt dan een druksterkte bepaald, die lager is dan hij zou kunnen zijn.

Daarom laat Cugla BV mallen vervaardigen van een extra hard geperst soort polystyreen. “Dat is beter vormvast en het beton is bijna even glad als van een proefkubus uit staal of kunststof”, aldus een woordvoerder van Cugla.

De Tempex Kubusmal is bedoeld voor eenmalig gebruik. Hij kost ca. 13 gulden, is licht van gewicht en makkelijk mee te nemen. Een stalen mal kost tussen 300 en 400 gulden, is relatief zwaar en moet elke keer opnieuw gemonteerd en ontkist worden.

Een Tempex Kubusmal is daarom handiger, vindt de woordvoerder van Cugla. Bovendien biedt het polystyreen zoveel warmteisolatie, dat de verharding van de kubus beter te vergelijken is met die van het pas gestorte beton.

Cugla Bouwstoffen, Breda, telefoon (076) 5410600.

Reageer op dit artikel