nieuws

Basketbal volstaat bij ontwerp stadsplein Barcelona Ook sport is architectuur

bouwbreed

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV bewijst in Barcelona dat ook basketbal een succesvol onderdeel is van zijn repertoire. Het trekken van een paar lijnen en neerzetten van wat baskets was voldoende om leven te blazen in het doodse plein voor het museum voor moderne kunst aldaar.

Een keur van architecten is door drie musea in Amerika en Spanje uitgenodigd om hun gebouwen onder handen te nemen voor de tentoonstelling Fabricacions. Voor MVRDV een eervolle buitenkans om samen met architecten uit Oostenrijk en Spanje vorm te geven aan het ongenaakbare plein voor het even ongenaakbare MACBA, het Catalaanse museum voor hedendaagse kunst in Barcelona. Het plein is vormeloos, grijs en leeg, het museum zo wit als alleen Richard Meier gebouwen wit kan maken.

De Oostenrijkers en Spanjaarden gingen met veel kabaal de leegte te lijf. Gebouwen lieten ze verdwijnen achter steigers en gaas, met gele strepen werd een kunstmatige horizon aangebracht en zelfs Meiers heilige wit moest eraan geloven. Het ziet er nu uit alsof het de mazelen heeft.

MVRDV hield het veel simpeler maar des te effectiever. Het bureau bedacht dat het succes van een plein maar ten dele schuilt in de vormgeving, en vooral afhangt van het gebruik. Het bureau trok gewoon wat lijnen op het plein en zette doelpalen, volleybalnetten en baskets neer. Onmiddellijk nam de jeugd uit de omringende volksbuurt bezit van het plein. Basketbal bleek voldoende ‘architectuur’ om een levendig Spaans stadsplein te creeren. Correspondent Markus Jakob van de Neue Zurcher Zeitung vond de meest toepasselijke kwalificatie voor dit succes: “Een voltreffer.”

Reageer op dit artikel