nieuws

Baar laat NBM gezond achter ‘Wervelwind’ presenteert morgen zijn laatste jaarverslag

bouwbreed

den haag – Het laatste jaar van Andre Baar is bijzonder turbulent geweest. De voorzitter raad van bestuur van NBM-Amstelland kocht Wilma Nederland en startte een omvangrijke reorganisatie. Daarnaast liep er een justitioneel onderzoek naar vermeende (beurs-) fraude. Enkele weken geleden stopte het Openbaar Ministerie dit onderzoek vanwege gebrek aan bewijs.

Analyse

Morgen licht Baar voor het laatst de resultaten van NBM-Amstelland toe. Gedurende zijn ‘regeerperiode’ stuwde de voormalige timmerman/lichtmatroos de onderneming op naar de absolute top van de Nederlandse bouw. Hij kocht en sneed en laat 19 mei – dan begint zijn opvolger Jan-Willem van Bussel – een gezonde onderneming achter. De resultaten liegen er ook niet om. In 1991 – het eerste volledige jaar van Baar als bestuursvoorzitter – werd bij een omzet van 1,857 miljard gulden een winst geboekt van 16 miljoen. Zeven jaarverslagen later ligt de omzet op circa 5,6 miljard gulden en de winst gaat richting de 200 miljoen. Baar is trots op het feit dat in het Duitse Manager Magazin van februari dit jaar NBM-Amstelland de 34ste plaats bekleedt in ‘Die Euro 500 im Shareholder-Value-Test’.

Als geen andere aannemer wist hij een uiterst rendabele handelsgroep op te zetten. Deze vormt een zeer belangrijke pijler voor de winst van het concern. Er werden zes overnames in de sector van handel, bouwmaterialen en industrie gepleegd. De grootste bestonden uit Roelfsema (’93) en Cementbouw (’95). Desinvesteringen en reorganisaties werden in de handelsgroep niet geschroomd. In zijn dagen als vice-voorzitter, toen nog onder de vleugels van Mark van den Broek, werd de Baksteengroep afgestoten en in 1997 werden alle bouwmarkten in Belgie verkocht.

Woonwinkelen

In de bouwgroep was het niet alleen rozengeur en maneschijn. Het op eigen kracht opbouwen van een woningbouwgroep mislukte. De groep leed ooit verlies. De redding voor de woningbouwers kwam uit Bunnik. De fusie tussen de Nederlandse activiteiten van Wilma en Bam Groep mislukte, dat maakte voor Baar de weg vrij om begin 1998 met de familie Maas, de eigenaren van Wilma, te gaan onderhandelen. Ook Joop Janssen, bestuursvoorzitter Heijmans, heeft onbewust aan de wieg gestaan van het samengaan van Wilma en NBM. Volgens ingewijden liep een fusiegesprek tussen Heijmans en NBM spaak, omdat de raad van commissarissen van Heijmans twijfelde. Met de aankoop van Wilma kon eindelijk een wens van het Haagse bouwconcern in vervulling gaan: one stop shopping. Baar wil de koper van een huis dermate ‘pamperen’, dat op een plaats van hypotheek tot aankoop huis en de inrichting kan worden uitgezocht. Hij onderhandelt dan ook met financiele instellingen om deel te nemen aan dit concept.

Geen fraude

Het vroegtijdige vertrek van Baar is een indirect gevolg van zijn arrestatie begin december 1997. Het Openbaar Ministerie verdacht hem van witwassen en valsheid in geschrifte. Later werd dat afgezwakt en ging het alleen nog om een coderekening in het buitenland. Het OM stopte enkele weken geleden het gerechtelijk vooronderzoek vanwege gebrek aan bewijs. Over twee weken wordt duidelijk of Baar samen met zijn advocaat Ruud Verbunt een schadeclaim indient.

Baar moest in die decemberdagen wel ‘zitten’. In het openbaar grapt hij (“water en brood”) – erover, maar het voorval bracht hem uit balans. Het ging daarna snel bergafwaarts met zijn gezondheid. Uiteindelijk werd een zoektocht geopend naar een opvolger. Het werd bierbrouwer Van Bussel die aan de internationalisatie mag gaan werken. Want dat mislukte onder het bewind van Baar.

Reageer op dit artikel