nieuws

Axa Stenman voor kleine 50 gulden naar de beurs

bouwbreed Premium

De introductieprijs van het aandeel AXA Stenman Industries, waar beleggers vanaf gisteren op in kunnen schrijven, ligt tussen f. 42 en f. 46. De fabrikant van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires herplaatst maximaal 1.250.000 nieuwe aandelen, waarop beleggers tot 23 maart kunnen inschrijven.

Behalve op de herplaatste aandelen kan er ook worden ingeschreven op 125.000 aandelen van verkopende aandeelhouders. De beursgang, die zakenbank MeesPierson begeleidt, moet versnelde groei mogelijk maken. In 1996 begon het bedrijf uit Veenendaal, vooral bekend van de AXA fietssloten, al een joint venture in Polen. Een andere reden voor de gang naar Beursplein 5 is om met een aandelenoptieplan de directieleden en het middenmanagement aan zich te binden. Voor het personeel bestaat zo’n plan niet, maar ze krijgen wel een voorkeursbehandeling bij de toewijzing van aandelen, aldus directeur C. Oosterhoorn.

De beursspruit zette in december zijn adspiraties nog in de ijskast. Het slechte beursklimaat van de laatste maanden van 1997 was daar de oorzaak van.

AXA voerde vorig jaar de nettowinst met 44 procent op tot f. 8,1 miljoen. De 97-jarige fabrikant was in 1997 goed voor een omzet van f. 85,2 miljoen.

Reageer op dit artikel