nieuws

Arnhem voert ‘schofterig’ beleid in wijk Malburgen

bouwbreed

“Het is schofterig zoals de gemeente omspringt met mensen die al meer dan 20 jaar in de wijk Malburgen wonen”, aldus reageert J. Verschure, lijsttrekker van de nieuwe politieke partij Idealisten, op het masterplan Malburgen dat de gemeenteraad onlangs aannam. Ook de Socialistiese Partij(SP) en D66 zijn tegen het masterplan, dat f. 800 miljoen kost.

Volgens de Idealisten worden de bewoners van de wijk niet serieus genomen, wil de gemeente relatief goede panden slopen, slechte panden opknappen en is er in de wijk geen draagvlak voor het masterplan.

Idealisten, SP en D66 willen een referendum houden over Malburgen. Er zijn meer dan 1000 handtekeningen verzameld van medestanders. Voor een volksraadpleging zijn 750 handtekeningen voldoende, maar desondanks wil de gemeenteraad geen referendum. Daarom stappen de Idealisten naar de bestuursrechter. Verschure: “Het kan niet zo zijn dat de gemeente haar eigen werk beoordeelt, tot de conclusie komt dat er niets aan de hand is en het referendum afwijst. Dat is te gek.”

Malburgen dateert van eind jaren veertig. De wijk bestaat uit eentonige straten met 7000 hoofdzakelijk kleine flatwoningen. Ook staan er goedkope eengezinswoningen. De gemeente wil de meer dan 1000 huizen slopen. Ervoor in de plaats komen koop- en huurflats en vrijstaande woningen.

Bezwaren

De bezwaren richten zich op het verdwijnen van groen en goede, goedkope huizen. Ook de bouw van vier torenflats valt verkeert, omdat zij het uitzicht van twee jaar oude koopwoningen wegnemen. Verschure: “Die mensen kochten een huis met vrij uitzicht. Van bouwplannen was niets bekend en nu gaat de gemeente daar plotseling een stel flats van 14 verdiepingen bouwen!” Bovendien vinden wijkbewoners dat de gemeente niet voldoende naar hun wensen heeft geluisterd.

In Malburgen zijn velerlei problemen. De werkloosheid is hoog, Nederlanders en migranten leven op gespannen voet met elkaar en van de politiek hebben de bewoners geen hoge pet op. Mevrouw M. Berendsen, raadslid van de SP en bewoonster van Malburgen: “Door stenen te stapelen, verbeter je de sociale samenhang van de wijk niet. De gemeente moet naar de bewoners luisteren en dat gebeurt te weinig. Bovendien vindt de SP het zonde dat een aantal goede en goedkope eengezinswoningen moet wijken voor dure huizen, terwijl er juist grote behoefte is aan betaalbare eengezinswoningen. Bovendien zijn we bang dat de sociale problemen zich zullen concentreren in het deel van de wijk dat niet wordt gesloopt.”

Verschure: “Op een van de mooiste plekjes, aan de Immerlooplas, komen dure twee-onder-eenkappers waardoor het uitzicht van de mensen er tegenover verloren gaat. Dat is toch schandelijk!”

Toch is het masterplan aangepast naar aanleiding van de kritiek. “De gemeente heeft wel wat wijzigingen aangebracht, maar veel te weinig”, vindt Berendsen. Idealist Verschure: “Er leeft zoveel ongenoegen over het masterplan. Ik ben twee avonden op pad geweest om handtekeningen op te halen voor het referendum en ik heb niemand, helemaal niemand, gehoord die het een goed plan vond. Het mag toch niet dat de gemeente een plan doorvoert waar niemand achter staat!” Ook D66 steunt het referendumplan, maar was voor commentaar niet bereikbaar.

Reageer op dit artikel