nieuws

Architectuur Concreet leert ontwerpen met beton

bouwbreed

De cementindustrie en het Architectuurinstituut gaan een jaarlijkse workshop ‘Architectuur Concreet’ organiseren. Doel is dat studenten de architectonische kwaliteiten van bouwmaterialen leren kennen, met name die van beton.

De workshop van ENCI en NAi zal elk jaar onder leiding staan van een internationaal bekende architect. Deze zomer zal dat Peter Wilson zijn, ontwerper van onder meer het Luxor Theater op de Kop van Zuid in Rotterdam. Aanleiding voor de samenwerking tussen NAi en ENCI, die voor vijf jaar is getekend, is “het hiaat dat het huidige architectuuronderwijs vertoont op het gebied van materiaalkunde”. Opmerkelijk is dat vertegenwoordigers van dat onderwijs die stelling onderschrijven, want in het comite van aanbeveling zitten de professoren Brouwer (TU Delft), Westra (TU Eindhoven) en Van den Bergh (Academie Bouwkunst Maastricht).

De eerste workshop zal zich onder het motto ‘Blitz Beton’ bezighouden met het ontwerp van een klein multifunctioneel gebouw. Een van de ontwerpen zal aan het eind worden uitverkoren om daadwerkelijk verder ontwikkeld te worden. Daartoe is een samenwerking aangegaan met Den Boer Beton in Hardinxveld. Het resultaat zal worden aangeboden aan de stad Rotterdam.

Aan de workshop kunnen dertig studenten van TU’s en Academies deelnemen in de laatste fase van hun studie. De Delftse studentenvereniging Stylos neemt een deel van de voorbereiding op zich. De organisatie van fabrikanten van betonelementen BFBN/Belton is een van de sponsors.

Reageer op dit artikel