nieuws

‘Alle huizen energieneutraal ontwerpen’ adviesbureau milieubewust bouwen

bouwbreed

Huizen en kantoren zouden in de nabije toekomst allemaal een Energieprestatienorm (EPN) van nul moeten hebben. “Dat is mogelijk, als we echt serieus werk zouden maken van zuinige energie en van alle mogelijkheden. Maar nog geen enkele partij wil daar aan. Wat er momenteel op dat gebied wordt gebouwd zijn hobby-projecten”, vindt Willem Keijzer. Hij heeft een adviesbureau voor milieubewust bouwen in Andijk, de Kop van Noord-Holland. In de praktijk ontwerpt hij energiezuinige gebouwen en berekent hij constructies.

Zelf vindt hij het erg jammer dat de politiek geen serieus werk maakt van het milieu. “Een EPN van 1 kan makkelijk, nul zou ideaal zijn.” Maar hij ergert zich nog meer aan het feit dat op de werkvloer bijna weerstand bestaat om nieuwe dingen uit te proberen. Aannemers willen graag alles oplossen op de manier waarop zij altijd werken. ‘Een beetje kit of pur werkt toch ook’.”

Daar ligt volgens Keijzer nog een schone taak voor de overheid. “Met motivatie op de werkvloer staat of valt alles. Dat zou met scholing al een stuk beter kunnen.” Cement morsen tussen twee spouwmuren, waardoor koudebruggen ontstaan, gebeurt nog steeds dagelijks en is een simpel voorbeeld van energieverspilling.

Ook gebeurt het regelmatig dat de aannemer de opdrachtgever ervan overtuigt dat het allemaal wel wat minder kan. Keijzer: “Van de schil wordt dan van alles afgeknabbeld. ‘Met steenwolmatten van 70 mm in plaats van 100 mm haal je die isolatiewaarde ook nog wel’, roept de aannemer dan. Maar hij vergeet dat de berekeningen uitgaan van een totaal. Op de bouwplaats is het minimale al goed genoeg. En de opdrachtgever trapt daar in goed vertrouwen wel in.” Ook daarna controleert niemand meer of de EPN-norm, zoals die bij het ontwerp is ingevuld, ook in de bouw tot stand komt.

“Het basisdenken is al fout. Niemand wil bezuinigen op een dure steen en de keuken en badkamer moeten er ook mooi uitzien. Op het esthetische levert de opdrachtgever niet graag in. De extra kosten van energiezuinige kozijnen zijn binnen acht jaar terugverdiend, maar nog steeds zijn maar weinig mensen daarvan te overtuigen. Als de nulenergiewoning de standaard zou zijn, kan de kostprijs omlaag omdat de omzet zoveel hoger is. Standaardisering is nu eenmaal veel goedkoper.”

Geen enkele partij is bereid zo ver te gaan. Keijzer stemt dan ook GroenLinks, de partij die nog het meest in die richting komt. De oplossing is volgens Keijzer zeker niet het omhoog gooien van de energieprijzen. “Dat is een vicieuze cirkel die niets oplost. Alles wordt structureel steeds duurder; het vervoer maar ook het maken van energiezuinige materialen. Uiteindelijk komt alles op het bordje van de consument.”

Reageer op dit artikel