nieuws

‘Advertentie installateurs misleidt huizenkopers’ Kritiek op campagne VNI neemt toe

bouwbreed

“Het geeft geen pas dat de installatiebranche zich op deze wijze etaleert”, distantieert de gemeente Nijmegen zich van een paginagrote advertentie van de VNI in de Gelderlander van zaterdag 28 februari. De Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven waarschuwt kopers van huizen in de wijk Visveld-Oost in Lent voor hoge energierekeningen.

De verwijten over en weer, tussen de VNI en gemeenten, energiebedrijven en projectontwikkelaars, worden grimmiger. Eerder had energiebedrijf ENW in Noord-Holland de installateurs van kortzichtigheid beschuldigd. Nijmegen en Amstelland Vastgoed komen nu tot dezelfde conclusie. De tendentieuze advertentie zet huizenkopers op het verkeerde been, oordeelt Amstelland.

In de advertentiecampagne waarschuwen de installateurs voor de dure gevolgen van het ontbreken van een gasinfrastructuur in bepaalde nieuwbouwwijken. In Noord-Holland richtte de VNI zich tot de toekomstige bewoners van de Vinex-locatie Broekpolder bij Beverwijk. De VNI gaat vooralsnog niet voor de kritiek opzij en is van plan de advertentie overal te publiceren waar wijken zonder gasleidingen worden gebouwd.

“Ons bezwaar is”, licht H.H.F.M. van den Oever, secretaris voor beleidsontwikkeling van de VNI, toe, “dat er wordt gefixeerd op de huidige stand van zaken in de technologie, terwijl iedereen weet dat technologie een dynamische factor is. Een exclusieve keuze voor warmtepompen monopoliseert de markt. We vragen ons af of dat wel in het belang is van de consument.”

Gevoeligste plek

“Stel dat vrienden van u aanzienlijk minder voor hun energie betalen. En dat ze ook nog eens minder energie verbruiken. Terwijl hun gezinsomvang gelijk is aan die van u”, treft de VNI de toekomstige huizenkopers op hun gevoeligste plek: de portemonnee.

Er hoeven geen doekjes om gewonden te worden. Leveranciers en installateurs van gasapparatuur zijn uiteraard niet blij met het grootschalig toepassen van alternatieven voor gas. In Broekpolder en in Visveld-Oost moeten warmtepompen zorgen voor warm tapwater en voor aangename temperaturen binnenshuis. Een gas-infrastructuur is dan overbodig.

De verwachting is dat het idee van een centraal geregelde energievoorziening steeds meer ingang zal vinden. Uiteindelijk doel is een energieneutrale wijk te bouwen.

Dat zou wel eens lelijk kunnen tegenvallen, meent de VNI. “De kans is groot dat u uw huis in de ‘uitverkoop’ moet doen, doordat u vanwege de hoge energiekosten de feitelijke marktwaarde naar beneden moet bijstellen”, richt de VNI zich in de advertentie rechtstreeks tot de huizenkopers.

Onder het mom zich zorgen te maken over de portemonnee van de consument en het milieu, voeren de installateurs aan dat het verstandig is niet te veel op een paard te wedden. “Wij zeggen: hou de weg vrij, hou mogelijkheden open.”

Stemmingmakerij, meent de gemeente Nijmegen. Bij de keuze voor elektrische warmtepompen, zegt Nijmegen te zijn uitgegaan van “toekomstwaarde, betrouwbaarheid en van het hoogste rendement.”

Reageer op dit artikel