nieuws

Zieke Aziatische markt krijgt nog geen vat op Fugro

bouwbreed

De economische crisis in Zuidoost Azie heeft nog geen vat gekregen op Fugro. Het internationale ingenieursbureau uit Leidschendam toonde over 1997 een sterke stijging van winst en omzet.

“Het resultaat heeft nauwelijks geleden onder de problemen in Azie”, zegt Klaas Wester, directielid Fugro, in een toelichting op de voorlopige cijfers. “Slechts 10% van de omzet komt uit dat gebied. We hebben werken voornamelijk in Hongkong en Singapore.”

“Deze twee landen hebben zich nog deels kunnen ontrekken aan de crisis. Hoogstens in Hong Kong ondervinden we wat last van de sterk gedaalde vastgoedprijzen. Er zullen door projectontwikkelaars wel projecten in de ijskast verdwijnen. Daarnaast werken we voor de olie- en gasindustrie en die betalen over het algemeen niet in lokale valuta’s.”

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat Fugro een nettowinst behaalde van f. 68,5 miljoen. In 1996 lag dit nog op f. 35,3 miljoen. Het resultaat wordt wel opgekrikt door een eenmalige bate. De verkoop van een deel van de milieudivisie aan het Amerikaanse ENSR Corp. leverde f. 8 miljoen op. De omzet steeg van f. 827 miljoen naar f. 1,06 miljard.

Wester: “Nederland heeft over de gehele breedte van ons werkveld goed bijgedragen aan het resultaat. Zelfs milieu verbeterde zich. Dit onderdeel levert specifieke diensten aan Vrom en is selectiever geworden met de aanname van werken. Fugro profiteert ook van de grote investeringen in de infrastructuur. Onlangs hebben we opdrachten binnengekregen om grondonderzoeken te gaan doen voor de hsl. Tevens doen we bodemonderzoeken voor spoorverdubbelingen.”

Omdat er bij een adviesbureau als Fugro meestal sprake is van een korte orderportefeuille, is de directie nog niet in staat om nu al een winstverwachting voor dit jaar uit te spreken. Die prognose zal pas komen bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels