nieuws

Woningcorporatie lanceert casco’s Eindhovense markt

bouwbreed

Woningcorporatie Stichting Trudo komt met enkele casco-koopwoningen op de Eindhovense markt. Trudo wil hiermee breken met de traditie van eindproduct met een uniforme kwaliteit. Op het Don Bosco-terrein in Eindhoven wordt dit nieuwe woningtype als halffabrikaat afgeleverd. De eigenaar kan de woning naar eigen goeddunken indelen. Ook in de huursector wil de corporatie hiermee gaan experimenteren.

Met 10.000 wooneenheden is Stichting Trudo een van de grotere corporaties in ons land. Trudo heeft huurwoningen in bezit van maximum f. 882. De koopwoningen die de corporatie op de markt brengt overstijgen de f. 250.000 niet.

“De tijd dat een corporatie alles wat het aanbood ook kwijt raakt is voorbij”, zegt directeur Thom Aussems van Stichting Trudo. Als reden noemt hij het evenwicht dat is bereikt tussen vraag en aanbod in de huizenmarkt. Een andere oorzaak is dat de huurwoning zich letterlijk en figuurlijk uit de markt prijst. Voor de meeste mensen is de huurwoning duurder dan een koopwoning, waardoor men eerder tot koop overgaat dan in het verleden.

“Woningcorporaties moeten daarom steeds meer klantgericht gaan werken. Kopers en huurders willen zelf ook meer invloed hebben. En daar passen standaardproducten niet meer bij. De casco-koopwoning op het Don Bosco-terrein is hier een voorbeeld van.”

Om de kwaliteit te verbeteren meent de corporatie het tevens te moeten zoeken in wat grotere woningen. Qua inhoud legt de corporatie de lat op 440 kubieke meter. De ideale afmeting is dan een woning die 6,30 breed is en 9.00 meter diep. Dergelijke woningen worden in de toekomst gebouwd in de Kruidenbuurt (750) en Meerhoven (500). Om dit te financieren gaat Trudo een deel van de duurdere huurwoningen verkopen.

De casco-koopwoningen worden gebouwd op een kavel van 6.90 bij 12 meter met een vrije indeelbaarheid. De plaats en de grootte van de woonkamer, badkamer, keuken en slaapkamers kan vrijelijk worden ingevuld. De huizen hebben geen afwerkvloer. Plannen om dit ook in de huursector te doen zijn vergevorderd. Aussems: “Als huurders besluiten veel zelf te doen, kan de huurprijs worden gedrukt.”

Voor de corporatie staat leefbaarheid in de buurten hoog in het vaandel. In opdracht van Trudo heeft architect Hans van de Markt een plan ontwikkeld voor de openbare ruimte op het Don Bosco-terrein. Ontwerp en onderhoud komen voor rekening van Trudo. Voor de inrichting betaalt de gemeente ook een aandeel.

Zowel huurders als kopers geven aan dat ze steeds meer waarde hechten aan de locatie waar ze wonen. “Het is dan ook logisch dat we niet meer afhankelijk willen zijn van de gemeente”, aldus Aussems. Als het aanslaat gaat de corporatie bij bestaande en nieuwe locaties de openbare ruimte beheren.

Reageer op dit artikel