nieuws

Warmtepomp werkt op afvalwater

bouwbreed Premium

In een wijk in Tokyo wordt onbehandeld stedelijk afvalwater benut als warmtebron voor een stadsverwarmings- en koelingssysteem. ’s Zomers is de temperatuur van dit water lager dan de buitentemperatuur, in de winter is zij juist hoger. Daardoor is het water heel geschikt voor warmtepomptoepassingen.

Via warmtewisselaars in een rioolwatergemaal wordt de warmte van het afvalwater overgedragen aan drie warmtepompen. Om vervuiling van de warmtewisselaars te voorkomen, is een zeef aangebracht en een automatisch reinigingssysteem.

De warmtepompen produceren koud water met een temperatuur van 7 graden Celsius en warm water van 47 graden Celsius. Zij gebruiken twintig procent minder energie dan warmtepompen die werken met lucht als warmtebron.

Reageer op dit artikel