nieuws

Volvo neemt bouwmachines Samsung over

bouwbreed Premium

Het Zweedse Volvo Construction Equipment wil de bouwmachinepoot van het Koreaanse Samsung overnemen. Als de overname doorgaat is het voor het eerst in de geschiedenis dat een Europese producent van bouwmaterieel een Aziatische concurrent overneemt. Volgens een zegsman van Samsung zou met de overname een bedrag zijn gemoeid van f. 1,5 miljard.

Samsung Heavy Industries is een toonaangevende producent van bouwmaterieel. Het bedrijf vervaardigd hydraulische graafmachines op rupsen, mobiele graafmachines, wielladers en industrieladers, en komt naar de komende bouwmaterieelbeurs in Munchen met het eerste exemplaar van een serie compacte bouwmachines.

Het rommelt al een tijdje bij Samsung. Zo werd in december de vrijwel nieuwe fabriek van wielladers in het Engelse Flaxby gesloten, als gevolg van een te lage productie. Daarna werd een flirt opgezet met het Tsjechische bedrijf Unex om de productie, of een deel ervan, over te nemen. Nadat deze optie ook was afgeketst, werd besloten de productie van bouwmaterieel weer naar het moederland Korea over te plaatsen. Deze beslissing werd mede ingegeven door de sterke daling van de Koreaanse munteenheid: de Won.

Verder werd het Europese verkoopkantoor, dat tevens de distributie verzorgde voor Afrika en het Midden Oosten, vanuit Engeland naar Nederland gehaald. Importeur voor Nederland is Nijhoff te Ommen.

Markt

Voor Volvo betekent de overname een opening betekenen naar de Aziatische markt. Op dit moment wordt van de totale omzet van Volvo Construction Equipment 57% afgezet in Europa, 26% in Noord-Amerika en slechts 17% in de rest van de wereld.

Behalve de aankondiging dat een ‘letter of intent’ is ondertekend, wensen beide bedrijven geen verdere mededelingen te doen over de voorgenomen overname. Waarschijnlijk zal na het boekenonderzoek meer over deze belangrijke overname bekend worden.

Reageer op dit artikel