nieuws

Van Brienenoordbrug krijgt mogelijk weer nieuwe klep

bouwbreed

De Van Brienenoordbrug bij Rotterdam krijgt mogelijk een nieuwe klep. Het beweegbare brugdeel voor de richting Dordrecht vertoonde vorig jaar haarscheurtjes. Deze zijn dichtgelast. Rijkswaterstaat studeert nog op een definitieve reparatie. “Een nieuwe klep behoort tot de mogelijkheden, maar we zijn er nog niet uit”, zegt woordvoerder W. Bouckaert van Rijkswaterstaat in Zuid-Holland.

Wel staat vast dat de A16 bij de Van Brienenoordbrug in juli en augustus aan de beurt is voor groot onderhoud. Het is nog onduidelijk of de reparatie van de basculeklep dan ook wordt uitgevoerd. De basculebrug is een van de grootste in zijn soort in Europa; het is een enkele stalen klep met een niet-bereden staart. Het dek heeft afmetingen van ongeveer 52 bij 36 meter. Het staal van de brug weegt 1560 ton, de ballast voor het contragewicht is circa 1000 ton.

De Van Brienenoordbrug werd in 1990 verdubbeld. De klep met de problemen zit in de nieuwe brug. De stalen klep is gebouwd door de Combinatie Basculebrug Erasmusbrug, die bestaat uit Ravestein uit Deest en Noell uit Wurzburg (D).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels