nieuws

Tommel ontkent lekken van informatie

bouwbreed

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting heeft “geen enkele aanwijzing” dat er vanuit zijn ministerie voortijdig informatie is gelekt over het onderzoek naar Woningcorporatie Woningbeheer Limburg (WBL). Hij verklaarde dit dinsdag voor de rechtbank in Den Haag.

De staatssecretaris moest in een vooronderzoek bij de rechter-commissaris getuigen voor een civiele zaak die de ex-voorzitter van de WBL, Schepers, overweegt tegen de Staat aan te spannen. Schepers eist een ton schadevergoeding van VROM, omdat door toedoen van dit departement zijn naam ten onrechte zou zijn aangetast. VROM heeft het onderzoek over WBL volgens hem vroegtijdig laten uitlekken.

In het onderzoek stond onder meer dat de oud-voorzitter enkele tonnen aan steekpenningen zou hebben ontvangen van een aannemer uit Sittard. Deze ondernemer zou daarom de bouw van het hoofdkantoor van WBL voor zijn rekening hebben mogen nemen.

De raadsman van Schepers, mr. Th. Hiddema, vindt dat dit bericht heeft geleid tot een stortvloed van negatieve publicaties over zijn client. Daarbij kwam volgens Hiddema ook nog eens dat staatssecretaris Tommel voor een parlementaire onderzoekscommissie naar de WBL-zaak heeft gezegd het te betreuren dat het Openbaar Ministerie Schepers niet vervolgde wegens gebrek aan bewijs.

De woningcorporatie WBL raakte in 1994 in opspraak door financieel wanbeheer. Ook de rol van Tommel was daarin omstreden. Ondanks aanwijzingen dat er veel mis was bij de corporatie, greep de staatssecretaris na zijn aantreden in augustus 1994 niet direct in. Uiteindelijk is de zaak in een parlementaire onderzoekscommissie doorgelicht. Dit onderzoek had geen politieke consequenties voor Tommel.

Naar krant gestuurd

Hiddema wilde dinsdag van de bewindsman weten hoe de belastende en volgens hem inmiddels onjuist gebleken informatie over zijn client, op straat is terechtgekomen. Tommel antwoordde dat de gegevens van het onderzoek ten onrechte en buiten zijn medeweten naar buiten zijn gebracht nadat het Limburgs Dagblad om de gegevens had gevraagd in een procedure van de Wet openbaar bestuur. De directeur van de dienst recherche zaken heeft de gevraagde gegevens vervolgens zonder overleg met Tommel naar de krant opgestuurd.

Volgens Hiddema zijn de vroegtijdig vrijgekomen gegevens echter zo gedetailleerd dat er toch sprake van een lek bij het ministerie moet zijn. Hij ziet dan ook nog na het verhoor aanleiding om opnieuw een ton schadevergoeding voor zijn client aan het ministerie te eisen.

Reageer op dit artikel