nieuws

Shell Solar levert 500 zonnedaken

bouwbreed

Shell Solar Energy uit Helmond gaat voor f. 28 miljoen zonnepanelen leveren voor vijfhonderd woningen in de Amersfoortse wijk Nieuwland. Het project is goed voor 8000 vierkante meter zonnepanelen, die samen 1 Megawatt stroom leveren. Shell Solar kan jaarlijks 25.000 vierkante meter zonnecellen produceren. Het Amersfoortse project is het grootste waarbij in een gebied met stedelijke bebouwing zonnecellen aan het reguliere stroomnet worden gekoppeld.

Het Utrechtse energiebedrijf Remu, initiatiefnemer van het project, wil ervaring opdoen met deze vorm van duurzame energie. Remu neemt de helft van de investeringskosten voor zijn rekening. De rest is subsidie van de Nederlandse overheid en een Europees programma voor duurzame energie. Een zonnedak kost nu nog f. 40.000. Dat moet de komende jaren door schaalvergroting zakken naar f. 7000.

In Nieuwland wordt in totaal 15.000 vierkante meter zonnepanelen op de daken gelegd. Dat is een even grote oppervlakte als drie voetbalvelden.

De bouw van de 500 woningen is in december gestart; de oplevering staat gepland voor eind 2000.

Reageer op dit artikel