nieuws

Rookmelder pas verplicht na 2000

bouwbreed Premium

Het wordt pas vanaf 1 januari 2000 verplicht een rookmelder aan te brengen in iedere nieuw te bouwen woning. Een voorstel tot aanpassing van het Bouwbesluit ligt momenteel bij de Raad van State. De verplichte rookmelder is onderdeel van een groot aantal wijzigingen voor het Bouwbesluit-fase 2.

Het ministerie van VROM meldt dit naar aanleiding van de uitlatingen van directeur mr.drs. P. van Lochem van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) gisteren in het Radio 1 journaal.

Volgens Van Lochem kan een rookmelder in elk huis zo’n twintig mensenlevens per jaar redden. Jaarlijks vallen in ons land vijftig tot zestig doden door branden in woningen. Ook het aantal gewonden door brand kan worden teruggebracht door een melder. Op jaarbasis gaat het om zeshonderd tot zevenhonderd gevallen.

Een wettelijke verplichting tot het aanbrengen van rookmelders in alle nieuwe en gerenoveerde woonhuizen bestaat al in de Verenigde Staten, Groot-Brittannie en Scandinavie. De meeste Amerikaanse staten eisen zelfs een rookmelder in ieder vertrek van een woning.

Om de prijs hoeft overigens niemand te wachten tot de wijzigingen van het Bouwbesluit. Een rookmelder kost nog geen twee tientjes. De Stichting Natuur en Milieu pleit echter voor melders die werken met een lichtbron. Die zijn weliswaar duurder (zo’n f. 70), maar beter voor de gezondheid. Goedkopere rookmelders werken met een radioactieve bron. Volgens de milieuorganisatie weten veel mensen dat niet. “Politie en brandweer moeten mensen hier voor waarschuwen”, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel