nieuws

Rhoca-Gil blijft taboe in Zweedse tunnelbouw

bouwbreed Premium

Het afdichtingsmiddel Rhoca-Gil van de Franse producent Rhone-Poulenc wordt in de grond sneller bacterieel afgebroken dan verwacht. De Zweedse rijksmilieudienst – Naturvardsverket – denkt er echter niet aan om het middel wegens de nieuwste bevindingen alsnog goed te keuren voor verder gebruik.

De rijksmilieudienst baseert zich op onderzoek dat naar aanleiding van het lekkagedebacle dat zich heeft voorgedaan met Rhoca Gil bij de aanleg van de spoortunnel onder de Hallandstuwwal ten noorden van de stad Helsingborg. “Alsnog het middel goedkeuren behoort helemaal niet tot onze competentie”, verklaart woordvoerder Ulla Britta Falenius van Naturvardsverket, gevraagd naar de juistheid van berichten in de Engelse pers over goedkeuren van het product.

Door de negatieve ervaringen met Rhoca-Gil bij het tunnelproject wordt het in ieder geval zeker niet gebruikt bij de afdichting van de Citytunnel in Malmoe. In deze Zuid-Zweedse stad zijn de geotechnische voorbereidingen voor de aanleg inmiddels begonnen. De geboorde railtunnel wordt ruim 4 kilometer lang en gaat volgens de berekeningen van de beheersdienst railinfrastructuur (Banverket) 5 miljard kronen ( – 1,25 miljard) kosten. De Citytunnel wordt tijdens de bouw geleidelijk afgedicht met behulp van beton. Ditzelfde zal gebeuren met de Hallandtunnelbuizen, als de bouw weer zal worden hervat. Tot nu is het tijdstip daarvan nog geheel onbekend.

Aftappen

Opdrachtgever Banverket (de railinfrabeheersdienst van het rijk) en aannemersconcern Skanska zijn momenteel bij de spoortunnel onder de Hallandsstuwwal nog druk bezig het met Rhoca-Gil vergiftigde grondwater af te tappen. Rhoca-Gil bevat het ernstig toxische acrylamid en n-metylolacrylamid. Voor het aftappen zijn in de stuwwal 800 gaten geboord waarop evenzoveel kranen zijn afgesloten.

Hoogleraar geotechnologie Jan Hartlen, lid van de onderzoekscommissie die Banverket na het milieudebacle heeft ingesteld, verwacht dat het verontreinigde grondwater deze zomer geheel zal zijn weggevloeid. Bij de start op 4 februari bevatte het grondwater nog 20 milligram van de gewraakte stoffen per liter en nu 3 milligram. De schoonmaakoperatie heeft tot nu circa f. 18 miljoen gevergd.

Met Rhoca-Gil deed zich bij het Noorse railtunnelproject Romeriksporten vorig jaar, gelijktijdig met de problemen bij de Zweedse tunnel, eenzelfde calamiteit voor. Sindsdien is het middel van de Franse chemiegigant Rhone-Poulenc ook in Noorwegen op de zwarte lijst gezet.

Reageer op dit artikel