nieuws

Plantaardige ontkistingsmiddelen in opkomst

bouwbreed

Er komen steeds meer plantaardige ontkistingsmiddelen op de markt. Ze worden aangeduid met de verzamelnaam ‘vegetable release agents’, afgekort ‘vera’s’. Ook het aantal gebruikers stijgt, zowel onder aannemers als prefab betonfabrikanten. Bij de bouw van het ABN-Amro kantoor te Amsterdam wordt uitsluitend gewerkt met vera’s. De leveranciers van de mens- en milieuvriendelijke ontkistingsmiddelen staan op het punt zich te verenigen in de ‘Stichting Beton Losmiddelen Fabrikanten’.

Dat meldt de Chemiewinkel van de Universiteit van Amsterdam. De winkel houdt zich bezig met de promotie van vera’s in Nederland. Zij heeft in samenwerking met de Betonvereniging te Gouda een eendaagse cursus ‘Verantwoord omgaan met ontkistingsmiddelen’ ontwikkeld.

In maart wordt de ‘pilot’ van deze cursus gehouden. De deelnemers leren praktisch omgaan met vera’s. Het belangrijkste verschil met traditionele bekistingsolie is, dat de plantaardige middelen meer aandacht vragen. Daar staan voordelen tegenover. Vera’s zijn onbrandbaar, niet irriterend voor de huid, stinken niet en tasten werkkleding, schoenen en bekisting niet aan.

Reageer op dit artikel