nieuws

Opnieuw bodemvervuiling in Maassluis

bouwbreed

In Maassluis is opnieuw vervuilde grond aangetroffen. Het gaat om een gebied van enkele duizenden vierkante meters waarop al woningen staan en waar nieuwbouw is voorzien. Uit onderzoek is gebleken dat de bodem matig tot sterk is verontreinigd met arseen en zink. Op enkele plaatsen is ook een matige verhoging van koper en lood gevonden.

Maassluis kwam in de jaren tachtig in het nieuws toen bleek dat de nieuwbouwwijk Steendijkpolder op zwaar verontreinigd havenslib was neergezet. Volgens een woordvoerster van de gemeente staat de nu gevonden vervuilde grond geheel los van de affaire rond de Steendijkpolder, en gaat het bovendien om een kleiner en minder vervuild gebied.

Onderzoek dat deel uitmaakt van de standaardprocedure voor nieuwbouwplannen, bracht de vervuiling met zware metalen aan het licht. Bewoners in al bestaande huizen naast de geplande nieuwbouw, besloten daarop ook onderzoek te laten doen in hun tuinen. Met de ontdekking van zware metalen tot gevolg.

De gemeente Maassluis zal deze locatie nu aanmelden bij de provincie Zuid-Holland, die de verdere procedure vaststelt. De locaties waarop nieuwbouw is gepland, worden met spoed gesaneerd.

Voor de overige plekken is dat nog onduidelijk. “Er is weliswaar sprake van verontreiniging, maar er zijn geen actuele risico’s voor mens, plant of dier”, aldus een woordvoerster van de gemeente

Reageer op dit artikel