nieuws

Op vastgoedmarkt wordt weer op risico ontwikkeld

bouwbreed

De vastgoedmarkt staat er zeer rooskleurig voor. Toch waarschuwen de vastgoedfinanciers van de FGH Bank ontwikkelaars en bouwers hun hand niet te overspelen. “Probeer niet verder te gaan dan een vastgoedcyclus.”

“Hoelang is die cyclus? Dat is op dit moment moeilijk aan te geven. Alle seintjes staan op groen”, constateerde Jos Streppel, directie-voorzitter FGH Bank, gisteren bij de presentatie van het jaarlijkse Vastgoedbericht.

“We zien dat als gevolg van de goede economische situatie in Nederland er weer projecten op risico worden ontwikkeld. De vragen om dergelijke projecten te financieren nemen dan ook toe. We letten goed op van wie de plannen zijn en zullen zonder meer nee zeggen als een voorstel ons niet aanstaat.”

Dat laatste zegt hij met grote nadruk. Zijn bank liep als gevolg van de eerste vastgoedcrisis in de jaren ’70/’80 langs het randje van de afgrond omdat men voor een deel teveel was afgegaan op de jubelverhalen van ontwikkelaars en aannemers. Het bedrijf kon door een redding van Aegon overeind blijven.

Alleen financiering

Streppel: “De huidige situatie valt niet te vergelijken met de jaren zeventig. We deden toen naast financiering ook ontwikkeling en bouw, die samenstelling is ons niet goed bekomen. We concentreren ons nu op financiering. De tweede vastgoedval leverde ons dan ook geen problemen meer op.”

Begin maart komt de FGH Bank met haar cijfers naar buiten. Men gaat er vanuit dat het resultaat een niveau zal behalen van circa f. 85 miljoen. Eind vorig jaar werd bekend gemaakt dat de FGH door Aegon voor f. 700 miljoen is verkocht aan Bayerische Vereinsbank. “Op dit moment vind er boekenonderzoek plaats”, is alles wat Streppel kwijt wil. “Er zijn geen lijken uit kasten komen vallen.”

Vol bouwen

In het Vastgoedbericht 1998 breken de vastgoedfinanciers een lans om wonen en werken bij elkaar te brengen. Net als het AVBB en VNO/NCW pleit FGH daarom ook om wonen en werken langs de (transport)corridors te bundelen. Tevens moet men niet verkrampt het debat over ruimte voeren.

“Delta’s zijn altijd al dichtbevolkt geweest”, filosofeert Streppel. “Kijk maar naar de opbouw van de moderne beschaving. Nederland wordt, ondanks alle scenario’s, onder invloed van buitenaf volgebouwd. Nu het nog kan, moeten we zeggen waar het ‘Central Park’ komt. Een hek om half Nederland zetten, zit er niet in.”

De hedendaagse nieuwbouw moet gaan plaatsvinden op de Vinex-locaties, die dicht bij de grote steden liggen. Als gevolg van vertragingen komen deze huizen te laat aan de markt. FGH waarschuwde vorig jaar nog voor een Vinex-prop rond de eeuwwisseling, omdat dan de eerste grote hoeveelheid ‘Vinex-huizen’ worden opgeleverd.

Te kleine percelen

Dit jaar komt er nog een andere waarschuwing bij. “Wat er wordt gebouwd, is daar behoefte aan?” zegt Ge Nibbering, directeur Vastgoedwaardering FGH Bank. “Het vraagteken wordt steeds groter. De grond is duur en daardoor worden de percelen steeds kleiner. Is dat wel goed? Volgens mij vraagt de markt daar niet om. Een ander probleem is ook dat de gebieden veel te laat worden ontsloten. Gelukkig gaan bouwers en ontwikkelaars steeds luider zeggen, dat ze pas gaan bouwen als de infrastructuur er ligt.”

Reageer op dit artikel