nieuws

NAi viert honderdste verjaardag Alvar Aalto

bouwbreed Premium

Als eerste museum buiten Finland krijgt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) de expositie in huis, waarmee de Finnen het honderdste geboortejaar van hun beroemde architect Alvar Aalto herdenken. De tentoonstelling, met maquettes, schetsen, foto’s en een videopresentatie, is opgebouwd rond zeven bouwwerken die representatief zijn voor de verschillende fasen in zijn werk.

Hugo Alvar Henrik Aalto (1898-1976) is een van de grote namen van de moderne architectuur. Zijn vroegste werk is classicistisch, maar aangestoken door de internationale avant-garde ontwikkelde Aalto zich snel in de richting van het opkomende functionalisme. Het sanatorium in Paimio en de bibliotheek van Viipuri maakten hem wereldberoemd.

Aalto ontwierp ook de Finse paviljoens voor de wereldtentoonstellingen in Parijs (1937) en New York (1939). Het Parijse ontwerp werd door zijn befaamde tijdgenoot Le Corbusier geprezen om zijn diepgewortelde authenticiteit.

De tentoonstellling in het NAi is te zien van 15 mei tot en met 16 augustus.

Reageer op dit artikel