nieuws

Logistiek moet plaats krijgen binnen vakopleiding

bouwbreed

Het vervoer van materialen naar en op de bouwplaats moet binnen het onderwijs veel meer aandacht krijgen. Niet alleen het verplaatsen van spullen is van belang, maar ook het bestellen van materiaal met behulp van de computer. Dit blijkt uit de Innovatiemonitor van de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf (SVB).

Volgens een woordvoerder van de SVB kan er nog veel winst worden behaald op het gebied van de logistiek. In het transport naar de bouwplaats gaat het niet altijd goed doordat het bouwplaatspersoneel bijvoorbeeld niet voldoende contact onderhoud met leveranciers en onderaannemers. Het is de bedoeling om bestaande opleidingen aan te passen zodat logistiek meer aandacht krijgt. Voor mensen die al in de bouw werken, worden korte cursussen ontwikkeld die via de 35B-regeling kunnen worden gevolgd.

Niet alleen de logistiek moet binnen het onderwijs meer aandacht krijgen, aldus de SVB. “De Basisveiligheidstraining moet in alle opleidingen een plaats krijgen”, aldus een toelichting op de resultaten van de innovatiemonitor.

Verder constateert de SVB Innovatiemonitor dat er personeel in de woningbouw en in de onderhoudsbranche over te weinig sociale vaardigheden beschikken. Ook hieraan moet aandacht komen binnen het onderwijs.

Nieuwe ontwikkelingen

De innovatiemonitor is een elektronische databank waarin gegevens zijn opgenomen over nieuwe ontwikkelingen binnen de bouw. De databank wordt gevoed door een panel van deskundigen uit de bouw. Dit gezelschap onderzoekt nieuwe trends op het gebied van overheidsregulering, marktontwikkelingen, technologisch, bedrijfsorganisatorische en onderwijskundige ontwikkelingen. Veel aandacht wordt besteed aan hoe nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs moeten worden opgenomen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels