nieuws

Industriele aanpak leidt tot flexibele ‘bouwkeet’

bouwbreed

Een tijdelijke huisvesting die niet voor elke klant opnieuw verbouwd hoeft te worden, dat was de opdracht aan de ontwerpers. Het resultaat: een buitengewoon flexibele unit, die dankzij de industriele productie en assemblage slechts in de verte doet denken aan een traditionele bouwkeet.

De ontwikkeling van het ‘Flash’-systeem (Flexible Adaptable System for Housing) heeft ruim twee jaar geduurd. Harm Boomsma en Erik Roscam Abbing, van het ontwerpbureau Flex Building en Interior Systems te Capelle aan den IJssel, hebben er heel wat uren aan besteed. “We hebben niet teveel aan theorie gedaan. In plaats daarvan hebben we modellen op ware grootte gebouwd en in de praktijk beproefd”, aldus Roscam Abbing. Het resultaat is de ‘Flash’-unit. Sinds kort heeft GE Capital Yellowcabin deze nieuwe unit in haar verhuurprogramma opgenomen.

De onderdelen van het ‘Flash’-systeem worden in Belgie geproduceerd. Yellowcabin assembleert de units in zijn werkplaats te Moerdijk. Door de industriele aanpak gaat dat makkelijk en vooral snel. De units kunnen bij terugkomst in een handomdraai worden aangepast aan de wensen van de volgende klant.

Razend enthousiast

Boomsma en Roscam Abbing presenteerden het ‘Flash’-systeem tijdens een bijeenkomst van de Stichting Industrieel Bouwen Nederland (Booosting) bij GE Capital Yellowcabin. Meestal biedt Booosting een kritische noot, de zogenaamde ‘tegenlezing’. Ditmaal werd het een ‘meelezing’ door prof. ir. A. van Randen. Hij was razend enthousiast over het ‘Flash’-bouwsysteem en zag een deel van zijn idealen terug in het ontwerp. “Ik heb genoten, dit is fantastisch”, aldus Van Randen.

De units zijn opgebouwd met wandelementen met of zonder raam of deur, die eenvoudig kunnen worden uitgewisseld. Tussen de elementen is een ruimte voor leidingen, die aan de binnenzijde wordt afgedekt met een kunststof strip. Het plafond bevat verlichting en verwarming, het laatste door middel van een infraroodstraler. Dat heeft als voordeel, dat de ruimte meteen warm voelt. In de vloer bevindt zich geen enkele leiding. De binnenwanden worden met klittenband bevestigd. Koppeling van units wordt wel gecamoufleerd in de wand, maar niet in de vloer en het plafond. Desondanks lijken de units samen een grote ruimte te vormen.

Zwakstroom schakeling

Elke unit heeft een eigen ‘stoppenkastje’. De verlichting en verwarming worden met zwakstroom geschakeld. De verwarming bestaat uit glasplaten in het plafond, waarop een emulsie is gezeefdrukt. Onder spanning straalt de emulsie warmte uit. Het werk aan de elektrische installatie is eenvoudig en beperkt. Het kan meestal door de montageploeg van Yellowcabin worden gedaan.

De ‘Flash’-units kunnen horizontaal en verticaal worden gekoppeld. De hemelwaterafvoer geschiedt door de vierkante stalen buizen op de hoeken, een lelijke en kwetsbare hemelwaterafvoer aan de buitenzijde is dus niet nodig. Een minpunt is, dat de stalen buizen makkelijk roesten en dat de dakrand van de unit kwetsbaar is.

Volgens Arie den Hartog, plant-manager van Yellowcabin, is er sprake van standaardisatie op het niveau van componenten. “Industrieel bouwen is commercieel aantrekkelijk”, stelde Den Hartog. “We gaan de ‘Flash’-units vooral inzetten voor de korte verhuur, twee tot drie maanden. Voor een langere periode loont het nog de oude, bestaande units te verbouwen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels