nieuws

Herstructurering Skanska kost 1500 arbeidsplaatsen

bouwbreed Premium

Het leidende Zweedse bouw- en vastgoedconcern Skanska wil sterk internationaliseren. Tevens wil Skanska zich nog meer toeleggen op de ontwikkeling van projecten die een totaaloplossing bieden. De omzetsnelheid van bouw tot doorverkoop moet daarvoor omhoog.

Dat heeft concernchef Claus Bjoerk deze week bekend gemaakt bij de presentatie van de details van de nieuwe ondernemingsstrategie. De ingrijpende herstructerering die daarvan het gevolg zal zijn, gaat in het thuisland ten koste van 1500 arbeidsplaatsen. Aanleiding is, volgens Bjoerk, de aanhoudende, matte situatie op de Zweedse bouwmarkt.

Daarentegen ziet het Skanska-management betere mogelijkheden voor projectontwikkeling in onder andere buurland Finland. De inkrimping op de thuismarkt, gevoegd bij de andere maatregelen, moet leiden tot een resultaatverbetering van ruim f. 110 miljoen per jaar.

De investering voor het intensiveren van de marktinzet beloopt f. 2,5 miljard. Dit wordt gefinancierd via afstoting van belangen in de Scandinavische cement-onderneming Scancem en de materialenindustrieen SKF, Sandvik, Roeorvik Timber en Boxholms Skogar. In de laatste twee gevallen betreft het houtproducenten. Vooral de verkoop van Scancem-aandelen is opmerkelijk omdat Skanska nog niet zo lang geleden er alles aan heeft gedaan om zijn positie daarin overeind te houden. Het concern telt circa 35.000 medewerkers en heeft een omzetniveau van zo’n f. 10 miljard.

Reageer op dit artikel