nieuws

Haarlemmermeer ligt dwars over vijfde baan Schiphol

bouwbreed Premium

De gemeente Haarlemmermeer geeft geen toestemming voor de uitbreiding van Schiphol zolang het Rijk weigert een nieuwe weg aan te leggen in de gemeente. Dat blijkt uit een brief die het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlemmermeer vrijdag aan minister Jorritsma (Verkeer) heeft gestuurd.

Voor de aanleg van de vijfde start- en landingsbaan op Schiphol moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol op gevestigd is, is niet van plan die wijziging zonder meer door te voeren, zo blijkt uit de brief.

De dwarsliggende gemeente kan voor heel wat vertraging zorgen. Weliswaar is het Rijk bevoegd om de gemeente een aanwijzing te geven, maar dat is een lange procedure. Volgens een woordvoerster van de gemeente kan dat een jaar duren.

De gemeente eist aanleg van de zogeheten N22 die Nieuw-Vennep verbindt met de N205 bij Haarlem. Volgens de woordvoerster maakt de weg deel uit van eerdere afspraken met het Rijk. De nieuwe startbaan van Schiphol doorkruist enkele wegen in de poldergemeente, en het Rijk heeft beloofd vervangende wegen aan te leggen. Er is echter nooit gezegd dat dat per se de N22 moet zijn, erkent de woordvoerster. De gemeente vindt dat wel het meest logische alternatief.

Reageer op dit artikel