nieuws

Fiat versterkt marktpositie

bouwbreed

Door een verfijning van het programma en een nauwkeuriger afstemming van de specificaties op de wensen van de koper, versterkt Fiat zijn positie op de markt. Zo is er een Fiat Marea in grijs-kenteken uitvoering, een goedkope versie van de Scudo, een nieuwe 2,8 liter motor voor de Ducato en een Ducato met een zuinige 2,5 liter motor te zien op de bedrijfsauto Rai 98.

Fiat heeft een van de meest veelzijdige programma’s bedrijfsauto’s in huis. Reikend van eenvoudige bestelwagens voor ongecompliceerde transportoplossingen tot busjes voor gespecialiseerd personenvervoer.

Een aantal uitvoeringen zijn specifiek aan de wensen en eisen van de Nederlandse gebruikers en wetgeving aangepast door de auto’s door Nederlandse specialisten te laten ombouwen.

Zo werd de nieuwe versie van de Marea speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld in samenwerking met Terberg Specials uit IJsselstein. De nieuwe Marea Van combineert de sterke punten van de Marea personenauto met een grote efficient ingedeelde laadruimte. De nieuwe Marea Van wordt geleverd met een laadvermogen van 500 kg of van 650 kg.

Voor de eerste uitvoering is geen inschrijving nodig bij de Stichting Inschrijving Eigenvervoer, wanneer hij wordt gebruikt als bedrijfswagen. Beide auto’s voldoen aan de grijs-kenteken wetgeving, zodat de Marea Van vrij van BPM kan worden geleverd.

Het motorenprogramma van de Ducato is uitgebreid met een technologisch interessante nieuwe motor met turbolader en intercooler en een inhoud van 2,8 liter. Deze motor vervangt de bestaande 2,5 liter TDI. Kenmerkend voor deze, door Sofim gebouwde, motor is een forse toename van de prestaties, en een gelijktijdige reductie van de toerentallen waarbij het maximum koppel en toerental wordt bereikt. De motor draait daardoor een stuk rustiger en maakt minder geluid.

Daarnaast voldoet deze motor reeds aan de emissie-eisen die tegen het eind van het jaar van kracht worden in deze gewichtsklasse voor nieuw te homologeren auto’s. Zo heeft hij in de uitvoering voor bestelwagens een oxydatiekatalysator die de emissie al beperkt tot de grenswaarden die voorgeschreven zijn in de Euro 2 96/01 norm voor bedrijfsauto’s voor goederenvervoer.

Strenge normen

Nog iets strenger zijn de normen die gelden voor personenvervoer, EC 96/69, maar ook daaraan voldoet de nieuwe motor door naast de oxydatiekatalysator een uitlaatgasrecirculatiesysteem te monteren waardoor een deel van de uitlaatgassen en de milieuonvriendelijke componenten daarvan in de motor worden verbrand. Met name de CO- en NOx-productie worden daardoor extra beperkt.

Het maximum vermogen de nieuwe motor bedraagt 90 kW (122 pk) bij 3600 tpm, het koppel bereikt een waarde van 285 Nm bij 1800 tpm.

Deze Ducato is uitgerust met de geheel nieuwe 2,8 liter dieselmotor met turbolader en intercooler.

Reageer op dit artikel