nieuws

Economische groei minder, inflatie hoger

bouwbreed

den haag – De economische groei kan volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) lager uitvallen dan het kabinet tot dusver verwachtte. Voor dit jaar komt de groei uit op 2 procent in plaats van de verwachte 2,25 procent. Voor volgend jaar verwacht het planbureau 2,25 procent groei in plaats van 3 procent. Dit gaat gepaard met een ‘afvlakking’ van de groei van het aantal banen. De inflatie zal uitkomen op 1,25 procent, iets hoger dan tot voor kort nog werd aangenomen.

De lagere prognoses betekenen voor het kabinet dat er minder aan belastingen binnenkomt en er meer aan uitkeringen betaald moet worden. De besprekingen over de begroting voor volgend jaar zullen lastig worden, voorspelt het CPB.

Het kabinet kampte al met grotere uitgaven door waterschade en een onverwacht grote toestroom van asielzoekers. Er zal vermoedelijk zo’n drie tot vier miljard gulden aan extra bezuinigingen gevonden moeten worden. (anp)

Reageer op dit artikel