nieuws

DSM maakt afvalslib geschikt voor gebruik in wegenbouw

bouwbreed Premium

Het materiaal ziet eruit als steen, maar de officiele naam is immobilisaat. De receptuur is ontwikkeld door chemiereus DSM, die het samenstelde uit een cocktail van slib uit afvalwater en verontreinigde grond en er een goede markt in ziet. Bijvoorbeeld als funderingsmateriaal in de wegenbouw. Het storten of verbranden van slib behoort daarmee tot het verleden.

DSM ontwikkelde het immobilisaat na tien jaar onderzoek, samen met het bedrijf Vissers Infra en Milieu. DSM bracht de chemische kennis in, terwijl Vissers als wegenbouwer de civieltechnische eisen kent. De twee Limburgse bedrijven beschikken naar eigen zeggen nu over een materiaal waaruit gevaarlijke stoffen niet vrij kunnen komen.

In de Brabant en Limburg zijn stukken weg bij wijze van proef met het materiaal gefundeerd. Dit onderzoek, onder toezicht van de provinciale overheden, verloopt volgens een zegsman van DSM naar wens. Formeel is alleen nog een aanpassing nodig van het Bouwstoffenbesluit. “Dat is meer een juridisch dan een praktisch probleem”, weet de woordvoerder.

Reageer op dit artikel