nieuws

Den Haag ontsnapt aan miljoenenstrop BAM steekt nek uit met overname Habo

bouwbreed

Het is toch de BAM geworden. Diep in de nacht van zondag op maandag bereikten de curator, ING Bank, gemeente Den Haag en de aannemer uit Bunnik overeenstemming over de overname van een orderportefeuille van f. 25 miljoen. BAM betaalt deels in contanten. Voor een ander, financieel minder aantrekkelijk deel van de overgenomen opdrachten, heeft BAM de verplichting op zich genomen het werk af te maken.

BAM-directeur J.A.P. van Oosten kon gisteren nog niet vertellen om welke projecten het precies gaat. “Eerst moeten de opdrachtgevers worden geinformeerd.”

Wel kon curator mr. D.R. Buter meedelen dat het niet alleen de voordeligste projecten betreft.

Tussen Habo en BAM bestonden al contacten, “informele contacten”, benadrukt de curator. Mr. D.R. Buter wil ten stelligste tegenspreken dat het hier om een zogenoemd technisch faillissement gaat. “Ik snap wel dat de schijn wordt gewekt, maar het is beslist geen voorgekookte zaak”.

Mr. Buter verklaart dat er met een aantal partijen contact is geweest.

Omdat er bij een faillissement altijd haast is geboden, moet de overnemende partij bereid zijn z’n nek uit te steken. Dan helpt het wanneer er enige basiskennis van het gefailleerde bedrijf bestaat, zo legt de curator uit waarom er met de BAM snel tot zaken kon worden gekomen. Om duidelijk te maken dat BAM inderdaad z’n nek flink heeft uitgestoken, wijst mr. Buter op het aantal werknemers dat de aannemer in Bunnik overneemt: 65 van de 90. Dat is naar verhouding veel meer dan voor het uitvoeren van de overgenomen orderportefeuille nodig is. (Ter vergelijking: in ’97 draaide Habo een omzet van ongeveer f. 65 miljoen).

Concessies

Ook voor de ING woog de werkgelegenheid zwaar, zegt de curator. Hij wil het beeld van de inhalige, op safe spelende bankier, toch genuanceerder inkleuren. Zeer uitdrukkelijk: “Ook de ING heeft flinke concessies gedaan.”

De partij die er het beste uitspringt is volgens de curator de gemeente Den Haag. Legt uit: “Veel van de overgenomen werken zijn opdrachten van de gemeente. Als er geen deal was bereikt, zou de gemeente met een aantal half afgebouwde werken zijn opgescheept. Zij zou in dat geval andere aannemers moeten inschakelen. En die doen dat niet voor de slechtste prijs. Een miljoenenstrop”, hing de gemeente volgens mr. Buter boven het hoofd.

Over de positie van de onderaannemers en de toeleveranciers bestond gisteren nog geen duidelijkheid. Mr. Buter verwacht dat de BAM voor de overgenomen projecten “in constructief overleg naar een oplossing zal zoeken.” Of er een aantal onderaannemers terecht aanspraak maken op retentierecht, is volgens mr. Buter verder een zaak van de BAM.

Levensvatbaarheid

Op de vraag wat er nou precies mis is gegaan met de Habo, antwoordt de curator dat zijn oordeel daarover nog net zo speculatief is als bij het begin. “Met de kennis die je achteraf hebt, kun je vraagtekens zetten achter de vraag of de Habo levensvatbaar was. Je kunt je afvragen of er niet meer eigen vermogen nodig was geweest.” Mr. Buter schat dat het nog wel enkele maanden zal duren voordat de vraag over de levensvatbaarheid van Habo echt kan worden beantwoord.

Habo-directeur L. Goeree wil er weinig over zeggen: “Op het moment van de doorstart hadden wij prima verwachtingen.” Goeree, die volgens eigen zeggen “in eerste instantie aan het roer van de nieuwe BAM-dochter blijft staan”, richt zich liever op de toekomst. “Geen commentaar”, is zijn reactie op uitspraken van wethouder Noordanus die de schuld voor een belangrijk deel bij hem en zijn voorganger legt.

Het personeel wacht in grote spanning nadere berichten af. “Hoor ik bij de blijvers, of volgt ontslag.” De 65 werknemers die op de loonlijst blijven staan, zijn verdeeld over alle beroepsgroepen: 40 vallen onder de bouw-cao, 25 behoren tot het uta-personeel.

Reageer op dit artikel