nieuws

Curator onderzoekt vastgoedtransacties van failliet Habo

bouwbreed

Het onderzoek naar het faillissement van de Habo gaat nog maanden duren. Gezien de omvang van het dossier heeft de curator, mr. Buter, besloten de zaak per deelgebied te ontrafelen. “Als een van de eerste zaken onderzoeken we de vastgoedtransacties,” aldus de curator.

“Het betreft eigenlijk alleen het hoofdkantoor. Habo heeft dit object voor de verzelfstandiging, eind 1996, verkocht aan een andere vennootschap waarvan Bert Goeree destijds directeur was. Die verkoop is wel toegestaan. Alleen wil ik de condities weten, waaronder de verkoop heeft plaatsgevonden. Mocht de transactie bijvoorbeeld niet voor een juiste prijs hebben plaatsgevonden, dan heb ik de mogelijkheid haar nietig te verklaren.”

Bert Goeree was voor de verzelfstandiging op 1 januari 1997 algemeen directeur van deze voormalige aannemer van de gemeente Den Haag. Nadat een deel van de Habo was verkocht aan NBM-Amstelland, ging Goeree met de rest verder.

Buter: “In dat onroerend goed onderzoek neem ik ook de mogelijke vervuiling mee van het Habo-terrein waar het hoofdkantoor op staat.”

Uit recente vragen van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks aan de burgemeester van Den Haag kan namelijk worden opgemaakt, dat er afspraken zijn gemaakt over de bodemsanering. De Habo zou hiervan volledig de kosten dragen. “Of het pand is verkocht minus de kosten van de vervuiling, of het is verkocht tegen de taxatiewaarde,” gaat curator Buter verder. “Het laatste betekent dat Habo niet voor het risico hoefde op te draaien voor de sanering. In de eerste variant zou het risico voor de Habo zijn geweest.”

Reageer op dit artikel