nieuws

Commotie in Zweden over kartelvorming in buizenbranche

bouwbreed Premium

De ongeoorloofde prijsafspraken in de stadsverwarmingsbuizenbranche, waarover binnenkort een uitspraak wordt verwacht van de EU, zijn volgens de Zweedse fabrikant Powerpipe veel langer doorgegaan dan waarvan de Europese Commissie nu uitgaat.

Volgens Powerpipe werd het kartel tot ver in 1997 overeind gehouden en stopte niet al in 1995 zoals de deelnemers hebben gesteld. Powerpipe, die de zaak zelf enkele jaren geleden aanzwengelde omdat het als niet-karteldeelnemer niet aan de bak kwam op de markt, overweegt daarom de klacht uit te breiden.

Volgens de Zweedse onderneming heeft het kartel de Europese Commissie zand in de ogen gestrooid door de kwestie toe te geven voor wat betreft de periode tot 1995 en vervolgens actief mee te werken aan het verstrekken van informatie.

Tot het kartel – dat onderling als ‘de Cirkel’ werd aangeduid – , behoorden behalve de Deense ABB-dochter ABB I.C. Moeller en de Deense ondernemingen Stjerne Roer en Logstor Roer tevens het Duitse Pan-Isovit en Iso-Plus alsmede het Finse KWH Tech.

De karteldeelnemers kunnen in theorie worden veroordeeld tot een boete van 10 procent van de concernomzet. Voor een concern als AAB zou dat een tegenvaller betekenen van niet minder dan 3,6 miljard dollar. Het Zweeds-Zwitserse multiconcern gaf overigens pas afgelopen weekend publiekelijk toe betrokken te zijn geweest bij ‘de Cirkel’, zij het dus slechts tot 1995.

Reageer op dit artikel