nieuws

Chefs

bouwbreed Premium

Er zijn leiders die volop in de belangstelling staan. En er zijn er die nooit in beeld komen. Nou had ik zelf het idee dat de aloude chef die directieven uitdeelt niet meer zou bestaan. Mis dus. Hij is er nog steeds. Sterker nog, de chef is weer aan zijn opmars begonnen. Er wordt een andere naam aan gegeven en de zaak draait wel.

In sommige arbeidsorganisaties leeft het team. Korte lijnen en verantwoordelijkheid leiden tot goede samenwerking. De resultaten zijn navenant. Dat geldt ook voor bouwbedrijven.

Een tijdje geleden hoorde ik van een organisatie met een hele legbatterij chefs. In dat kippenhok heerste een hierarchie. En bij een hierarchie horen overleggen. Overleggen in soorten en maten. Allen blaasden hun partijtje mee. Van groepsleider tot souschef en chef. En niet te vergeten de hoogste chef in deze organisatie. Een soort bovenmeester. Maar de souschefs en chefs lieten zich in hun overleg weer bijstaan door hulpchefs.

Geen korte lijnen, maar wel doordachte die prachtige saaie producten opleverden.

In zo’n organisatie voltrekt zich vaak het volgende proces. Daarin speelt de bovenmeester de hoofdrol. Hij vertoeft eenzaam in een soort ivoren toren. Ivoor mag natuurlijk niet meer in ons land. Vaak staart de bovenchef voor zich uit. Daarbij kijkt hij naar de aanwezige viskom en de fles die er naast staat. Het is zo’n fles van hergebruikt materiaal waar de bouw ook goed raad mee weet. En dan, op zeker moment, zie je de gedachte van de bovenchef verdwijnen in de lange schacht van deze fles.

En dan begint het spektakel. Papieren tijgertjes arriveren en zijn ontzettend druk. Dossiers worden dikker en dikker. Net

zoals de chefs en souschefs. Zij zijn druk met elkaar en hun hulpchefs om die fantastische gedachte van de bovenmeester er door te krijgen. En na enkele maanden en even zovele langdurige, saai verlopende

vergaderingen is het zover. De

uitvoerenden snappen de gedachte. De chefs zijn blij en de bovenchef krijgt een prachtig doorwrocht rapport terug.

Die uitvoerenden gaan gewoon door met hun werk voor de klanten. Als vanouds. En er verandert niets.

Bij Philips hebben ze het ook door. Eindhoven is te ver weg en daarom komt er een verhuizing aan. Naar Amsterdam. De hoofdstad stond een tijdje terug in de belangstelling. Het was de plek waar Trix een verjaarspartijtje organiseerde voor gekroonde leiders omdat zij 60 werd.

Reageer op dit artikel