nieuws

Buitenkant in de belangstelling

bouwbreed

De buitenkant van een gebouw staat weer volop in de belangstelling. Architecten kiezen met zorg hun ‘finishing touch’. Elsevier constateert dat kunststof platen, evenals de gestucte gevel van de jaren tachtig, op hun retour zijn.

‘In’ is baksteen, bij voorkeur een handgevormde soort met een fraaie vlam. Ook ongeverfd hout doet het goed. De nieuwste trend is de, milieuvriendelijke, leemwand uit de restauratie-architectuur.

Willem Jan Neutelings, MVRDV en Bjarne Mastenbroek behoren tot de ontwerpers die het experiment niet schuwen. Zij deinsden er niet voor terug een gevel te omhullen met spuitbeton, plaatmateriaal van in kunsthars gegoten papier met houten toplaag of platen betonplex. Waarom zou een gevel voor de eeuwigheid moeten zijn?

Reageer op dit artikel